HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Efter sju år med fuktskador – nu döms värden till vite

Landskrona Ända sedan 2012 har miljönämnden i Landskrona försökt att få hyresvärden att åtgärda omfattande fuktskador i huset. Nu tvingas bostadsbolaget att betala 45 000 kronor i vite, efter dom i mark- och miljödomstolen.
I sju år har hyresgästerna i huset på Hantverkargatan i Landskrona behövt leva med fuktskadorna.

I sju år har hyreshuset på Hantverkargatan i Landskrona dragits med omfattande fuktskador – och trots upprepade krav från miljönämnden har ägaren Bogils förvaltnings inte åtgärdat problemen.

För drygt ett och ett halvt år sedan beslutade miljönämnden därför att tvinga fram resultat, med hot om vite. Fastighetsägaren beordrades då att åtgärda allvarliga fuktproblem i källaren samt fuktskador i två lägenheter – varav en var särskilt illa utsatt. Efter att beslutet ägt laga kraft hade hyresvärden fram till oktober 2018 att ro i land projektet.

Läs ocksåAnna, 83, stryker kläder i mörker – rädd att förfrysa i vinter

Vid en uppföljande kontroll konstaterade miljönämnden dock att vitesbeslutet inte hade efterlevts. Fukthalterna var fortfarande så höga att de bedömdes utgöra ett hot mot människors hälsa.

Efter att förgäves ha försökt komma i kontakt med bostadsbolaget beslutade sig miljönämnden för att vända sig till mark- och miljödomstolen i Växjö.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här och gå med i FB-gruppen Värsta värden.

Läs ocksåHalkade efter duschen och kraschade in i dörren – värden kräver 18 600 kronor

Domstolen dömer nu Bogils förvaltnings till ett vite om 45 000 kronor på grund av de allvarliga bristerna. Beloppet innebär en viss rabatt gentemot miljönämndens tidigare krav, då hyresvärden uppger sig ha vidtagit vissa åtgärder. Bland annat ska dräneringsrör ha installerats längs fasaderna och en ny fuktspärr satts upp mot husgrunden. Fem avfuktare har också placerats i den hårt drabbade källaren.

De nödvändiga åtgärderna kräver även att en av lägenheterna evakueras, vilket hyresvärden lyfter fram som en försvårande omständighet.

Argumenten anses enligt domstolen dock inte väga tillräckligt tungt för att motivera att hyresgäster har tvingats leva i fuktskadade lägenheter under flera år.

Läs ocksåRen misär kostade göteborgaren kontraktet
Läs också Här är högsta temperaturen du behöver stå ut med inomhus Regeringen föreslår nya lagar – krafttag mot oseriösa värdar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.