Annons

Efter sju år med fuktskador – nu döms värden till vite

Landskrona Ända sedan 2012 har miljönämnden i Landskrona försökt att få hyresvärden att åtgärda omfattande fuktskador i huset. Nu tvingas bostadsbolaget att betala 45 000 kronor i vite, efter dom i mark- och miljödomstolen.
I sju år har hyresgästerna i huset på Hantverkargatan i Landskrona behövt leva med fuktskadorna.

I sju år har hyreshuset på Hantverkargatan i Landskrona dragits med omfattande fuktskador – och trots upprepade krav från miljönämnden har ägaren Bogils förvaltnings inte åtgärdat problemen.

För drygt ett och ett halvt år sedan beslutade miljönämnden därför att tvinga fram resultat, med hot om vite. Fastighetsägaren beordrades då att åtgärda allvarliga fuktproblem i källaren samt fuktskador i två lägenheter – varav en var särskilt illa utsatt. Efter att beslutet ägt laga kraft hade hyresvärden fram till oktober 2018 att ro i land projektet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vid en uppföljande kontroll konstaterade miljönämnden dock att vitesbeslutet inte hade efterlevts. Fukthalterna var fortfarande så höga att de bedömdes utgöra ett hot mot människors hälsa.

Efter att förgäves ha försökt komma i kontakt med bostadsbolaget beslutade sig miljönämnden för att vända sig till mark- och miljödomstolen i Växjö.

Annons

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här och gå med i FB-gruppen Värsta värden.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Domstolen dömer nu Bogils förvaltnings till ett vite om 45 000 kronor på grund av de allvarliga bristerna. Beloppet innebär en viss rabatt gentemot miljönämndens tidigare krav, då hyresvärden uppger sig ha vidtagit vissa åtgärder. Bland annat ska dräneringsrör ha installerats längs fasaderna och en ny fuktspärr satts upp mot husgrunden. Fem avfuktare har också placerats i den hårt drabbade källaren.

De nödvändiga åtgärderna kräver även att en av lägenheterna evakueras, vilket hyresvärden lyfter fram som en försvårande omständighet.

Annons

Argumenten anses enligt domstolen dock inte väga tillräckligt tungt för att motivera att hyresgäster har tvingats leva i fuktskadade lägenheter under flera år.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.
Läs också Kvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt" Efter ett år – nu ska hyresvärden äntligen laga Bjoerns bidé: ”Duschen fyller inte samma funktion” Anhörig fotade vanvårdad lägenhet – nu blir hyresgästen av med kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.