Annons

Efter tre flyttar på tre år – så fick Klara, 25, äntligen hyra i första hand

Malmö När Klara Falkenmarken, 25, satte nyckeln i låset till den lilla ettan hos MKB var hon den allra första. Men hon är långt ifrån unik i Malmö. Staden har lämnat år av byggtorka bakom sig.
Klara Falkengren, 25, har fått sitt första förstahandskontrakt.
Foto: Anders Paulsson
Klara Falkengren, 25, har fått sitt första förstahandskontrakt.

Det luktar nymålat i trähusets trappa och det är inte så konstigt. Färgen har nyligen torkat och hyresgästerna precis flyttat in. En av dem är Klara Falkenmarken, 25 år.
– Det är så lugnt och skönt här. Jag trivs verkligen, säger hon.

Klara Falkengren hemma i sin MKB-etta.
Klara Falkenmarken hemma i sin MKB-etta intill Segepark.

Klara Falkenmarken bor i sin tredje lägenhet på lika många år. Att lägga vantarna på det eftertraktade förstahandskontraktet hos MKB krävde fyra år i bostadskö hos Boplats Syd. Nu är hon nöjd med sin lilla etta. Badrummet är stort, intill finns en ännu rymligare klädkammare och så har hon ett riktigt kök.

Nytt bostadsområde för 2 000

Vi befinner oss en kvart med cykel från centrala Malmö. Genom fönstret syns en park. På Segeparksgatan har MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, byggt två nya hus med inflyttning i år. Bara ett stenkast bort ligger de äldre delarna av Segevång med MKB:s hyreslängor byggda i slutet av 1950-talet.

Det händer mycket i närområdet. Strax intill ligger Sege park, en stor grönyta med damm och lite lövträd. Här växer en helt ny stadsdel fram när äldre sjukhusbyggnader byggs om till ­hyreshus. Om ett par år ska det bo 2 000 ­personer här.

Tomat- och chiliplantor i Klaras Falkengrens fönster.
Tomat- och chiliplantor i Klaras Falkenmarken fönster.

Även inne hos ­Klara Falkenmarken är det grönt. På fönsterbrädan ­växer chili och kryddor. ­Växterna kommer från den blomsterhandel där hon arbetar.

Annons

Den kombinerade sängen och soffan tar upp en stor del av lägenhetens enda rum.
– Jag tycker det är skönt att bo litet. Det är enkelt att städa.

Skärpta krav på MKB från ägarna

Bottenåret 2013 då MKB enbart lyckades färdigställa 28 lägenheter är nu långt borta. Efter att ägarna, Malmö stad, skärpte sina krav på MKB har det kommunala bostadsbolaget lyft sig rejält. Förra året blev 635 lägenheter ­färdiga och de senaste sex åren har bolaget byggt fler än 500 lägenheter per år. De senaste tre åren har bolaget nått ägarnas krav på 2 250 lägenheter under perioden. Men bara nästan.

MKB är långt ifrån de enda som bygger nya hyreslägenheter i Malmö. Den korta listan över byggherrar har vuxit de senaste åren. Färska byggsiffror visar att det färdigställdes 3 580 bostäder i Malmö under förra året. Över sex av tio var hyreslägenheter. Färre än en av tio var småhus. Resten var bostadsrätter.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
Klara Falkengren har utsikt över Segepark.
Klara Falkenmarken har utsikt över Segepark.

Men trots att det har byggts mycket har trångboddheten för vissa ökat. Det visar en färsk forskningsrapport från Malmö universitet. Ett skäl till att fler bor trångt är att det under åren 2017–2020 framför allt byggts mindre lägenheter.

Annons

Av alla nybyggda hyreslägenheter under den perioden är sju av tio enrummare eller tvårummare. Mest trångbodda är folk på Rosengård och på Holma/Kroksbäck.

Och nybyggnation brukar ofta innebära höga hyror jämfört med hyreslägenheter i äldre fastigheter. Klara Falkenmarken betalar 5 300 kronor. Det är okej, tycker hon.
– En mycket mindre enrummare med pentry inne i stan hade kostat lika mycket, säger Klara Falkenmarken.

Läs ocksåGrannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”Slet slöja av granne - vräks
Fakta: De flesta nya bostäder är hyreslägenhetet
  • Under 2020 färdigställdes totalt 3 580 nya bostäder i Malmö.
  • Mer än sex av tio var hyreslägenheter.
  • Mest byggdes det i Limhamn, Hyllie, Västra hamnen, Sorgenfri, Bunkeflostrand och Elinegård.

Bild på en byggarbetsplats med en byggkran mot en blå himmel.

Läs också Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Efter strandningen – nytt försök att komma överens om hyrorna för 64 000 Efter kraschlandningen – så ska hyresjätten tvingas förhandla igen Rekordkravet blev ratat - förhandlingar om hyror för 65 000 har brutit samman

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.