Annons

Fick täta fönstret med silvertejp – först tretton år senare lagas det

Slite Med hjälp av silvertejp och handdukar har Anneli försökt hindra blåsten vid fönstren. Nu åtgärdar Gotlandshem bristerna i hyreshuset i Slite.
Foto: Jenny Knutsson
Anneli Andreasson-Utas har använt tejp och handdukar mot de dragiga fönstren.

För tretton år sedan flyttade Anneli Andreasson-Utas in i sin lägenhet på Storgatan i Slite. Redan första vintern märkte hon problemet med kallt drag från fönstren.

— Det är fruktansvärt dragigt. Jag har satt silvertejp över springorna för att hindra det värsta av kalluften, berättar hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Problemen med de dåliga fönstren har hon påtalat för hyresvärden i flera år. Men att få bristerna åtgärdade har tagit tid.

— Fönstret i vardagsrummet har jag inte ens vågat öppna, nästan allt kit är borta. Jag vet inte om rutorna sitter kvar om jag rör det, säger hon.

Annons
Hyreshuset på Storgatan i Slite får nya fönster och balkongdörrar.

Hyreshuset ägs av Gotlandshem och uppfördes på 1960-talet och består av 18 lägenheter. I höstas påbörjades arbetet med att byta ut samtliga fönster och balkongdörrar. Gotlandshem har sedan tidigare även gjort stambyte och åtgärdat ventilationen i huset.

— Vi har en underhållsplan som vi följer och det här fönsterbytet har varit aktuellt länge. Jag kan förstå att det har känts av när det har blåst mycket, säger Jerry Eklöf, fastighetsförvaltare på Gotlandshem.

Fönsterbytet beräknas vara klart före nyår. Lägenheterna får nya treglasfönster vilket innebär en standardhöjning där hyran höjs med 12 kronor per fönster. För Anneli Andreasson-Utas innebär det ett påslag på 48 kronor i månaden.

Annons

— För mig är det ingen farlig höjning. Jag är jätteglad att det här blir av. Vi slipper höra fabriken och sedan kommer vi få varmare och bättre inomhusklimat, säger hon.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.
Läs också Gotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procent Kraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof" Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.