Annons

Egen storrenovering stoppar inte höjd hyra

Borås Egna investeringar på 100 000 i lägenheten hjälpte inte. Mannen får finna sig i en höjning av hyran på fyrarummaren med 837 kronor per månad.

Hyresgästen hyr en fyrarummare i Borås sedan 1996 av en privat hyresvärd. När så värden ville göra en rejäl höjning av hyran protesterade hyresgästen, gick till hyresnämnden, där hyresvärden fick rätt.

Nya hyran blir 8 500 kronor i månaden och den gäller retroaktivt från 1 februari 2017.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästen har motiverat sin motvilja mot höjningen med att han själv skött underhåll och dessutom gjort investeringar i bostaden för 100 000 kronor. Han tycker inte att höjningen är skälig, utan anser att en höjning på 1,8 procent, vilket innebär 7 801 kronor per månad, är rimlig.

Annons

Men hyresnämnden ger värden rätt. I en jämförelse med liknande lägenheter i området i Borås visar det sig att 8 500 kronor kan anses som en rimlig hyra, skriver nämnden i sitt utlåtande. I sin framställan har hyresvärden lämnar flera liknande lägenheter som jämförelseobjekt, men nämnden hade bara tillgång att göra syn i en av dessa. Det gör att hyresnämnden tagit sitt beslut genom en allmän skälighetsbedömning.

Beslutet betyder att hyresgästen från och med februari i år, 2017, får betala höjningen på 837 kronor per månad.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Hyresgästen har fram till den 27 oktober på sig att överklaga hyresnämndens beslut.

Annons

 

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.