Annons

”Eget kontrakt är värt en högre hyra”

Järfälla Tryggheten med ett förstahandskontrakt är det viktigaste för Johanna Stjernholm. Hon bor hellre lite dyrare i en nybyggd lägenhet än i andra hand.
Nybyggare. I Barkarby i Järfälla har Johanna Stjernholm fått ett eget förstahandskontrakt. 342 kontrakt har förmedlats här av Bostadsförmedlingen i Stockholm de senaste tre åren.
Foto: Ida Karlsson
Nybyggare. I Barkarby i Järfälla har Johanna Stjernholm fått ett eget förstahandskontrakt. 342 kontrakt har förmedlats här av Bostadsförmedlingen i Stockholm de senaste tre åren.

Johanna Stjernholm och hennes sambo flyttade in i en nybyggd lägenhet i Barkaby hos Wallenstam för ett år sedan. Hyran är hög men det viktigaste är tryggheten med ett förstahandskontrakt, säger hon.
– Tidigare bodde vi i andrahand och då kan man bli utkastad när som helst.
Nu betalar de 4 000 kronor mer i månaden.
– Med vattenförbrukningen som tillkommer har vi en hyra på runt 9 000 kronor i månaden. Om jag hade varit själv hade det inte funkat. Min sambos föräldrar i Västerås säger att det inte går att bo i Stockholm med såna hyror, säger Johanna Stjernholm.
Hon och sambon kunde slå ihop sina ansökningar hos bostadsförmedlingen.
– Vi hade inte kunnat få någonting om vi sökt var för sig.
De ville ha en nyproducerad lägenhet med öppen planlösning. Hon säger att det är ett stort plus att ha egen diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare.
– Här slipper man att grannen har färgat sina jeans med svart färg i maskinen och andra problem som kan bli med delad tvättstuga.
Järfälla tillhör de kommuner i länet som bygger mest. I området, som är ett gammalt flygfält, byggs nya lägenheter i rasande fart. Även ett sjukhus och en simhall är planerade. Om sju år ska tunnelbanan vara klar.
Det är lite som att bo på en byggarbetsplats och Johanna Stjernholm ser fram emot att byggandet lugnar ner sig och att det flyttar in mer folk.
– Det kommer att bli attraktivt att bo här. Barkaby börjar leva upp, det är jättekul. När vi väl vill skaffa familj kommer det inte vara svårt att byta till något större.
Under året har både hon och hennes sambo fått jobb i olika butiker i området.
– Vi är väldigt lyckliga över att vi slipper pendla. Både jag och min sambo kan gå till jobbet på några minuter så det är perfekt.

Annons
Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Chocken: Hyran "höjdes" med 62 procent Ulf riskerar chockhöjd hyra – värden vill höja med 25 procent i snitt Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar" Betalade ockerhyra - 39 procents höjning när mellanhand blev värd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.