Annons

Ekonomisk kris drabbar hyresgäster i Strömsund

Strömsund ​Det danska fastighetsbolaget K/S Sweden Real Estate har stora ekonomiska problem. Detta kan drabba bolagets hyresgäster i Strömsund, Ragunda och Lögdeå. Inom en månad ska en ackordsuppgörelse för bolaget vara klar.

​2006 började det danska bolaget att köpa upp en mängd hyresfastigheter i Sverige. I Norrland var det främst i Strömsund som bolaget etablerade sig genom att köpa fyra hyresfastigheter, men även i Ragunda och i Lögdeå i Nordmaling kommun, äger bolaget hus. Men uppköpen visade sig inte vara en så lönsam affär. Fastigheterna var i sämre skick än förväntat och många lägenheter stod tomma.

Annons
 
­I november förra året ställde bolaget in alla sina betalningar och Hudiksvalls tingsrätt beslutade om en företagsrekonstruktion. Patrik Kalman, jurist i Malmö som arbetar med rekonstruktionen av företaget, säger till Hem & Hyra att förutsättningen för företagets fortsatta verksamhet är att man lyckas få fordringsägarna att gå med på ”vissa eftergifter”, alltså att de går med på att efterskänka en del av K/S Swedens skulder.
 
– Vi arbetar med att förbättra företagets lönsamhet och likviditet och vi hoppas att kunna presentera ett ackordsförslag inom den närmaste månaden, säger Patrik Kalman.
 
Lyckas man inte övertyga fordrigsägare om ackordsförslaget kan en av utvägarna bli att försätta bolaget i konkurs.
Bolagets ekonomiska bekymmer har redan drabbat hyresgästerna i bland annat Strömsund där K/S Real Estate bland annat äger det så kallade Hörnethuset samt en fastighet för LSS-beonde. I en artikel i Östersundsposten står att läsa att bolagets förvaltare Omniagruppen, inte betalat de fakturor man får från lokala entreprenörer som därför nu slutat att utföra en del arbeten vid fastigheterna. Anledningen till de obetalda fakturorna är att Omniagruppen i sin tur inte får betalt av, just det, K/S Sweden Real Estate.
 
Fakta:
Förutom nämnda orter äger K/S Sweden Real Estate även hyresfastigheter i Sandviken, Hedemora, Finspång, Borlänge och Söderhamn.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Krisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk krasch Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs Viking Vestin har fått tillbaka elen efter konkursen: "Nu hör jag radion igen" Hyresgäster i Vidsel utan el efter konkurs – varken kyl, ugn eller belysning fungerar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.