Annons

Elen stängdes av för hyresgästerna

Lycksele ​Ingen spis, inga lampor och ingen värme. Läget är bistert för ett antal hyresgäster i Kristineberg utanför Lycksele som fick strömmen avstängd igår. Den nya hyresvärden har inte betalat en depositionsavgift till Skellefteå Kraft som därför stängt av strömmen.

​Det är oklarheter kring ett ägarbyte av fastigheterna som ställt till det för hyresgästerna i Kristineberg. Förre ägaren, Kristineberg Fastigheter AB, sålde husen till Agro Mark och Fastigheter AB i Skultuna i november förra året. Sedan går meningarna isär om vem som var skyldig att stå för vad, den gamla eller den nya ägaren.

Annons
Elleverantören Skellefteå Kraft krävde att den nya ägaren betalade in en depositionsavgift för att säkra elen. De pengarna hade inte Agro Mark och Fastigheter. I tidningen Norran skyller företagets fastighetsansvarig på att den gamla ägaren inkasserat majhyrorna som skulle ha gått till avgiften.
Under tiden sitter hyresgästerna i sina lägenheter och fryser. En tillfällig lösning är ordnad i Kristinebergs Folkets Hus dit de kan gå för att laga mat.
Hyresgästföreningen kan hjälpa sina medlemmar i en sådan här situation genom att ansöka om tvångsförvaltning hos hyresnämnden.
– Vilket tycks vara enda lösningen i det här fallet. Hyresgästerna kan också själva vända sig till kommunen som kan göra en ansökan. Går kommunen i borgen och kontaktar Skellefteå Kraft kan bolaget slå på strömmen direkt och hyresgästerna slipper frysa i helgen, säger Jan Nyström.
Hyresgästföreningen uppger också att en medlem på en av adresserna som drabbats av elavbrottet nu har hört av sig, men att det inte går att nå personen.
– Han har ringt vår medlemsservice och lämnat sitt nummer, men än så länge har vi inte lyckats få kontakt med honom. Jag vet ju förstås inte heller vad medlemmen vill, men antagligen handlar det om problemet som nu uppstått, säger Jan Nyström, jurist på hyresgästföreningen i Umeå.
Och som sagt, ingen ansökan – ingen el. Hyresnämndens Göran Rosell säger till Hem & Hyra att man inte kan agera förrän en sådan kommit in.
– Vi är begränsade i det här fallet, det hänger alltid på att parterna är aktiva.
Stämmer det att ni hinner ta beslut samma dag som en anmälan kommer in?
– Ja, vi kan ta ett interimistiskt beslut omgående om tvångsförvaltning.
Göran Rosell påpekar att fallet är intressant med tanke på den lagändring som trädde i kraft från och med första mars i år. Lagändringen tog bort kravet på förhandsprövning av en ny hyresvärd, istället blev det lättare att kunna besluta om tvångsförvaltningar.
– Vi har varit spända på att se hur många nya ärenden vi kommer få på grund av lagändringen och det här är det första. Förutsatt att vi får in den där anmälan från kommunen förstås, säger Göran Rosell, hyresråd på Hyresnämnden.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt Johannas kök faller sönder - över 70 lägenheter synas i stor insats mot hyresvärd Därför måste gräsmattorna på Teds gård försvinna: "Annars går det åt pipsvängen" Här skötte hyresgäster om gården – men sen skulle växterna väck: ”Chockerande” Helle kunde inte ta sig till sin post – men nu får hon den i postlådan igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.