Annons

Emma och Lina får tillbaka 13 500 av överhyra

Örebro De är glada i dag: Emma Hjalmarsson och Lina Nestor får tillbaka 13 500 kronor av hyran som de betalat som inneboende hos en kvinna i centrala Örebro.
Foto: Anna Rytterbrant
Emma Hjalmarsson och Lina Nestor fick tillbaka 8000 respektive 5500 av överhyran.

Det var hårda ord och beskyllningar vid hyresnämndens förhandling vid Örebro tingsrätt i går, onsdag.

En kvinna har i omgångar hyrt ut två rum i sin paradvåning på 157 kvadratmeter i centrala Örebro.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hon har låtit ungdomarna hon hyrt ut till, stå för merparten av kostnaden för boendet. Av hyran på 10 600 per månad, betalade ungdomarna 7 800 kronor. Kvinnan själv nöjde sig med att betala den överstående summan på 2 800 kronor.

– Det är bostadsbristen som gör det möjligt att ta ut sådana här hyror. De som hyr ut tycker ofta att de gör en tjänst och ser inte att de tar ut överhyror, säger Carl-Henrik Lindmark som är jurist på Hyresgästföreningen och som förde tjejernas talan i hyresnämnden.

Han yrkade först på att tjejerna skulle få tillbaka sammanlagt närmare 26000 kronor i överhyra för det knappa halvår då de bott i lägenheten.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Efter att hyresnämndens ledamöter lämnat salen i en förhoppning att parterna skulle förlikas på egen hand, föreslog Carl-Henrik Lindmark att drygt halva beloppet, 13500 kronor, skulle betalas tillbaka till tjejerna.

Annons

Men det ville kvinnan och hennes ombud inte gå med på och nämndens ledamöter kallades åter in i salen.

– Vi kan tänka oss att betala tillbaka max 2-300 kronor, kontrade kvinnans ombud och menade att hyran som hon satt var skälig med tanke på det centrala läget och med hänvisning till att det var en ”nyrenoverad paradvåning”.

Läs ocksåStorkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

Men på det örat ville hyresnämnden inte lyssna. De såg till ytan som tjejerna disponerat: två rum på cirka 20 respektive 10 kvadratmeter. Och när nämndens förslag till återbetalning lades fram kom det som något av en chock för kvinnan och hennes ombud:

Hyresnämnden tyckte nämligen att kvinnan som hyrt ut rummen skulle betala tillbaka mer än Hyresgästföreningen föreslagit: närmare bestämt 18 000 kronor, i stället för 1 3500.

Då blev plötsligt Hyresgästföreningens bud intressant igen – trots att kvinnans ombud bara en stund tidigare hävdat att Hyresgästföreningen ägnade sig åt smutsig och oseriös verksamhet.

Annons

Beslutet i hyresnämnden blev att kvinnan som hyrt ut rummen senast sista maj ska betala tillbaka sammanlagt 13500 kronor till sina tidigare hyresgäster.

En av tjejerna som får tillbaka pengar är Lina Nestor:

– Jag är väldigt nöjd. Visst, vi hade kunnat få mer pengar om vi gått på hyresnämndens förslag, men jag ville mest att det här skulle ta slut. Nu är jag lättad. Pengarna ska jag använda för att resa till Island, säger hon.

Ytterligare en tidigare hyresgäst hade genom Hyresgästföreningen yrkat på att få tillbaka på hyran. Men eftersom överhyra måste återkrävas inom tre månader från att man flyttat – hade tidsfristen gått ut.

Läs också Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.