Annons

Ena vann 5000 kronor i uppsatstävling

Gävleborg Ena Hodzic skrev en uppsats om hyresgästers rätt att åtgärda estetiska brister i hemmet och vann 5000 kronor i Hyresgästföreningen region Aros-Gävles tävling.
Foto: Jakob Kindesjö
Ena Hodzic, jurist i region Sydost, er en av två vinnare i Hyresgästföreningen region Aros-Gävles tävling.

I tävlingen, som utlystes i fjol, efterlyste Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle akademiska uppsatser på C- och D-nivå. Villkoret var att de fokuserar på frågor som rör Hyresgästföreningen – som bostadspolitik, hyresrätter, hyresjuridik, boende, granngemenskap, integration, segregation, folkrörelser och lokalt utvecklingsarbete.

Ena Hodzics masteruppsats Estetiska krav på en hyreslägenhet? från Linköpings universitet handlar om vilka brister en hyresgäst egentligen kan kräva att hyresvärden åtgärdar, med fokus på estetiska brister. Inspiration till ämnet fick hon när hon gjorde sin praktik på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För att hyresgäster ska få brister åtgärdade krävs det vanligtvis att de utgör ett ”hinder eller men” i boendet. Om bristen gäller något som fungerar men inte ser bra ut, är det desto knepigare juridiskt. Rent konkret handlar det ofta om tapeter som är gamla och omoderna utan att det är något fel på dem, enligt Ena Hodzic.

Annons

– Många hyresgäster har estetiska brister i sitt hem men har svårt att få dem åtgärdade. Även om man är hyresgäst vill man kanske ha det fräscht och någorlunda modernt hemma, säger Ena Hodzic, som idag efter avslutade studier är anställd i region Sydost som jurist.

Till grund för uppsatsen har hon studerat domar från hovrätten. Hon hänvisar till en punkt i paragraf 16 i hyreslagen som berör hinder och men.

Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.

– Den har ofta lästs ihop med en punkt om ”brister i underhållningsskyldighet”, men det finns utrymme för att läsa dem som separata punkter, säger hon.
Det låter som att slutsatsen i din uppsats kan komma till praktisk nytta?
– Ja, det finns utrymme att göra den här tolkningen av hyreslagen. Men i slutändan handlar det ändå om hur övertygande den som driver ärendet är i en juridisk prövning, trots allt är det ju bara människor som sitter i domstolen.

Annons

Den andra vinnaren i tävlingen heter Johan Backholm som får 2000 kronor för sin D-uppsats i stadsplanering från Stockholms universitet.

Läs också Annika Backlund svarar på kritiken mot AB-hem: "Jag vill vara en bra värd" Här tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart” Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Därför vänds hyrorna upp och ner i unikt höghus: "Skandal"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.