Annons

Energieffektivisering ger resultat men syns inte på hyresavin

Sigtuna En tjugoprocentig minskning av energianvändningen jämfört med 2007. Det har tre av Sabos medlemsföretag i Stockholm lyckats med.

Sollentunahem har till exempel minskat energiförbrukningen med närmare en fjärdedel, bland annat genom att tilläggsisolera vindar, byta ut fjärrvärmeväxlare och installera frånluftsvärmepumpar, energisnåla frånluftsfläktar samt rörelsestyrd belysning.

– Jämfört med 2007 sparade vi förra året 23,7 procent på fastighetsel och fjärrvärme, säger bostadsbolagets driftschef Lars-Göran Andersson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har kört på en ganska bred front. Många bäckar små …

Åtgärderna har kostat i storleksordningen 130 miljoner kronor, men investeringen kommer att betala sig själv.

Annons

 – Vi har en rak pay off på tio år, säger Andersson.

Läs ocksåLuftvärmepumpen sänker Bertils elnota - "Hoppas vi får ner kostnaden med tre fjärdedelar"Bertil och Malin Svensson har valt att sätta in luftvärmepump i lägenheten på Hasselösund i Bohuslän.

Sollentunahems vd Martin Lindfors är nöjd med energibesparingsarbetet, som har gått snabbare än planerat. När han får frågan huruvida hyresgästerna kommer att få ta del av den ekonomiska besparingen svarar han:

– Det gör de egentligen inte i dag, men långsiktigt ska vi kunna hålla stabila hyror.

Annons

Även Sigtunahem och Väsbyhem har lyckats sänka energiförbrukningen i sina fastigheter med mer än 20 procent sedan 2007.

Läs ocksåVärmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre”Britta Högmark Härdner har stenkoll på sin elförbrukning och får vända på varje krona för att ha råd att betala den.
Fakta: Skåneinitiativet

Målet är att de anslutna företagen tillsammans ska minska energianvändningen med 20 procent till år 2016, fyra år tidigare än det nationella målet 20 procent till år 2020.
De 107 anslutna bostadsföretag förvaltar tillsammans 400 000 lägenheter. 
Källa: Sabo

Läs också Bostads-vd:n om de skenande elpriserna: ”Ett extremläge” Åtta hyreshus i Luleå förses med solceller Miljardsatsning slutade i fiasko – här är Riksrevisionens dom

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.