Ensamstående med barn måste flytta på grund av sena hyresinbetalningar

Jönköping ​En oenig hyresnämnd har beslutat att en ensamstående pappa med ensam vårdnad om sin nioåriga dotter i Jönköping måste flytta senast 1 september. Anledningen är att han flera gånger under senare år betalat in sin hyra för sent. Att han sedan december betalat i tid räcker inte för att behålla lägenhetskontraktet hos Vätterhem.
Sedan pappan blev uppsagd från lägenheten i december 2010 har hyrorna betalats i tid. Han är medveten om att hyran ska betalas i tid och i dag hjälper socialen honom med pengar till hyran, enligt hans egen uppgift till hyresnämnden. 
 
Men under 2010 har betalningsförseningarna medfört inkassokrav där Vätterhem varnat för att man kan få sitt hyresavtal uppsagt om man dröjer med hyran. Vätterhem har ansökt om betalningsföreläggande och avhysning vid två tillfällen under 2010. Pappan betalade i sista stund och Vätterhem återkallade ansökningarna.
 
Enligt pappan beror de sena inbetalningarna på ekonomiska problem, främst på grund av sjukskrivningar, och han har alltid kontaktat Vätterhem och talat om att han ska betala men att han inte klarar det i tid eller bara kan delbetala hyran. Att han fått klart med Vätterhem om att bli sen med hyran stämmer inte, enligt Vätterhem, och några rutiner för delbetalning finns inte.
 
Vid ett tillfälle besökte pappan områdets kontor för att hans tag till tvättstugan inte fungerade så att han, trots kontakter med Vätterhem, inte kunnat tvätta under en och en halv månads tid. Vi besöket följde ordväxling och personalen kände sig hotad. Just detta tillfälle förstärker uppsägningens skälighet, enligt hyresnämnden, men är isolerat inte tillräckligt för att förlora ett hyreskontrakt.
De sena hyresinbetalningarna i sig räcker för en uppsägning: ”Även om en del förseningar med hyresbetalningar varit korta är ändå sammantaget antalet förseningar mycket stort: Under 2010 betalades nio hyror för sent, under 2009 åtta hyror och under 2008 sex hyror,” skriver hyresnämnden i sitt beslut.
 
Vissa förseningar har dessutom varit långvariga, konstaterar nämnden. I bland har det handlat om några enstaka dagar men det har vid två tillfällen 2009 handlat om upp till 120 dagar innan hyran betalats fullt ut och under 2010 har det vid sex tillfällen dröjt mer än 30 dagar innan hyran betalats fullt ut.
 
De ekonomiska problem som pappan angett som orsak för de sena inbetalningarna är inte tillräckliga ursäkter för förseningarna, enligt hyresnämnden. Och att han sedan december betalat hyrorna i tid är ingen garanti för att han inte börjar hamna efter igen.
 
 Så familjen måste flytta. Hyresnämnden skriver i sitt beslut: ”Även om man tar hänsyn till att NN har sin nioåriga dotter boende hos sig, anser hyresnämnden att det inte är skäligt med längre uppskov än till den siste augusti”, vilket är det uppskov Vätterhem accepterat.
 
I nämnden finns en skiljaktig mening. Ledamoten Rolf Wennerhag anser att det vid en helhetsbedömning inte finns tillräckliga skäl för att hyresavtalet ska upphöra. Han påpekar även att pappan har bättrat sig och nu betalar hyran i tid och att händelsen på områdeskontoret var en engångshändelse som inte var allt för allvarlig.
 
– Jag tyckte att han borde få en chans till här, när det finns barn med i bilden, säger Rolf Wennerhag.
 
Enligt Christer Ask, informationschef för Vätterhem, är socialen kontaktad i ärendet och Vätterhem avvaktar tills beslutet vunnit laga kraft.
– Det här är en person som är notoriskt dålig på att betala sin hyra, han har varit sen med hyran flera gånger ända sedan 2005, säger Christer Ask.
 
Regeringen har en nollvision när det gäller antalet vräkta barn, vad är Vätterhems vision?
 
– Det är klart att vi har samma uppfattning, barn ska inte vräkas. Men som föräldrar så har man ansvar för sina barn och det här är en förälder som vi har haft en dialog med i flera år men som ändå inte sköter sig, säger Christer Ask.
 
Att han betalat hyran i tid sedan december, är inte det tillräckligt för att ge honom en sista chans?
 
– Nej, vi tycker inte det. Det är ju en person som dessutom gått in och hotat vår personal och enligt vår uppfattning har det hänt vid fler tillfällen än det som togs upp i nämnden, säger Christer Ask.
 
Är ni nöjda med hyresnämndens beslut?
 
– Nej, så kan man inte säga, vi är inte nöjda. Detta är en svår situation men någonstans passeras en gräns för vad man som hyresvärd kan ta, säger Christer Ask.
 
Fram till 13 juni finns möjlighet att överklaga hyresnämndens beslut till hovrätten.
 
– Det lutar mot att vi överklagar men ingenting är spikat än så länge. Min klient ska ta del av domen under helgen och så får vi se hur vi gör, säger pappans juridiska ombud Jonas Faresjö, Advokatgruppen.
 
Efter denna artikels publicering vill pappan bemöta att Christer Ask säger att han hotat personelen flera gånger:
 
– Det stämmer inte att jag har hotat personalen. Varför har de inte polisanmält mig i så fall? Om de påstår att jag gjort det så får de också bevisa det.
 

Fakta: Nollvision

Trots regeringens nollvision vräks barn med sina familjer. Första kvartalet i år fick 172 barn lämna sina hem i Sverige. Hyresskulder är den främsta orsaken till vräkning.

Barnombudsmannen ska i samarbete med Kronofogden gå till botten med problemet med att barn vräks. Tio kommuner kommer att kallas till samtal hos Barnombudsmannen för att lära av de goda initiativ som finns i vissa kommuner och diskutera hur barnperspektivet kan förbättras. 

Källa: Barnombudsmannen och Kronofogden

Läs också Kronofogden om ökade antalet äldrevräkningar: "Våga ta hjälp" Fler äldre hotas av vräkning – Lars-Ove, 84, en av de drabbade Yxman värmde mat i tvättstugan – nu riskerar förstahandshyresgästen vräkning Mamman kan vräkas – men det är framför allt sonen som är problemet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.