Annons

Så spred mannen skräck i hyreshuset: ”Era sinnessjuka parasiter”

Malmö Grannarna var livrädda för mannen i hyreshuset i centrala Malmö. Han smällde hårt i lägenhetsdörren, skrek könsord och tutade i ett signalhorn. Till slut fick hyresvärden nog och nu tvingas mannen att flytta, enligt en färsk dom.
Rädd granne i hyreshus.
Foto: Getty

Barnen vågade knappt gå ut i trapphuset för de var så rädda för grannen, en man i 60-årsåldern. En av de boende var tvungen att sova i sin bil för att undgå störningarna och en kvinna hade alltid med sig ett kvastskaft ut i trappen för att kunna försvara sig.

Problemen kopplade till mannen hade pågått i flera år och trots varningar hade inte störningarna upphört. Till slut fick hyresvärden nog och sade upp honom.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

 

Sal i hyresnämnden i Malmö.
Fallet prövades av hyresnämnden i Malmö.

Beslut från hyresnämnden

Men mannen ville inte flytta och nu har hyresnämnden prövat fallet. Under förhandlingarna i nämnden intygade tio vittnen att hyresvärdens uppgifter stämde. Enligt värden hade hyresgästen bland annat tutat i ett signalhorn både inne i trappen och på gatan utanför huset. Han hade smällt så många gånger i lägenhetsdörren att det orsakat sprickor i väggen och dörrkarmen. Mannen ska också ha skrikit ut i trapphuset: ”Era jävla sinnessjuka kriminella parasiter”. Varken värdens egen personal eller anlitade hantverkare har velat besöka mannen utan sällskap.

Annons

Hyresgästföreningens jurist försvarade mannen i nämnden. Inga av uppgifterna om störningar stämde, uppgav juristen under förhandlingarna. Tvärtom var det mannen själv som hade blivit störd av olika ljud i hyreshuset, bland annat av oljud från en intilliggande lägenhet. Eftersom han själv inte har stört någon hade han heller inte kunnat ”vidta rättelse” när han har fått tillsägelser av värden.

Läs ocksåSkulle göra köttbullar med spikar åt grannens hund – får bo kvar på provEn tvådelad bild. Dels en illustration som visar spikar och köttbullar med instuckna spikar, dels ett faksimil från ett e-brev där text är suddad men viss text syns, "som jag kommer och döda", "gör något", "små köttbular med små spikar i".

Men Hyresnämnden går på värdens linje. Vittnesuppgifterna var både övertygande och samstämmiga, anser nämnden, och nu måste hyresgästen att flytta. Skälet är störningarna. Hyresvärden ansåg även att hyresgästen vanvårdat lägenheten men just den bevisningen var för svag, menade nämnden.

2 000 hemlösa på grund av psykisk ohälsa

Vanskötta, ostädade och överbelamrade hyreslägenheter är vanligt förekommande uppsägningsskäl när hyresvärdar vänder sig till hyresnämnden. Ofta finns det hyresgäster med missbruk, psykisk ohälsa eller samlarmani i bakgrunden. En tidigare uppskattning från Socialstyrelsen visar att runt 2 000 personer i landet är hemlösa som en direkt konsekvens av psykisk ohälsa.

Annons

Hem & Hyra har i en rad artiklar synat livet för den hyresgäst som är för sjuk för ett hem.

Läs också95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning"
Fakta: Psykisk ohälsa och hemlöshet
  • Drygt 33 000 personer i Sverige befinner sig i någon form av hemlöshet.
  • Av dem bedöms cirka 8 000 personer behöva stöd för psykisk ohälsa.
  • Cirka 2 000 personer, en fjärdedel av landets hemlösa med psykisk ohälsa, uppger att de förlorat bostaden till följd av sin sjukdom.Källa: Socialstyrelsen
Fakta: Då kan du bli uppsagd

En person som river ett hyreskontrakt

  • Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad.
  • Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt. Eller om den som hyr ut ett en- eller tvåfamiljshus ska bo i det själv.
Läs också Tvättstugebråket urartade – 75-åringen bet värdens sambo i vaden Mardröm för hyresgästerna när ventilationen byts ut: "Psykisk och fysisk terror" Gymbullret ett gissel för Ewa och hennes grannar – ”Helvetiskt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.