Annons

Ewa tvingas flytta efter elva år

Gotland När Ewa Törnlöf fick en ny hyresvärd försvann tryggheten i boendet. Nu får hon bara hyra några månader i taget och i höst tvingas hon flytta.

Den lilla villan på 70 kvadratmeter ligger lantligt intill en mindre väg i Follingbo, söder om Visby. Från verandan kan Ewa Törnlöf se en äng och längre bort börjar skogen. Djurlivet är rikt, inte minst uppskattar hon alla fåglar som håller till i området.

– Precis så här vill jag bo. Jag trivs på landet och behöver lugnet. En lägenhet i stan känns inte som något alternativ, säger Ewa.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Men snart kan hon tvingas flytta mot sin vilja, eftersom privatuthyrningslagen inte ger henne något besittningsskydd. I höst är det elva år sedan Ewa flyttade in. De första tio åren fungerade allt bra. Men så en dag förra sommaren fick hon besök av en man som berättade att han var hennes nya hyresvärd.

– Han hade köpt huset. Då ändrades allt.

Ewa som tidigare hyrt huset tills vidare fick nu ett tidsbegränsat hyresavtal att skriva på.

Läs ocksåNya lagen kastar ut hyresgäster

– När jag ifrågasatte det så sa han att jag inte behövde vara orolig, för det skulle förlängas.

Så har också skett flera gånger. Men det nuvarande kontraktet gäller till 30 september och Ewa räknar med att hon måste lämna huset då. Hyresvärden har gett olika besked om framtiden, dels att han vill sälja fastigheten men också att han har för avsikt att själv flytta in där med sin familj.

Annons

– Det finns inget jag kan göra. Jag mår jättedåligt av det här.

Läs ocksåUtredare vill skrota lagen

Utöver otryggheten finns det även andra problem. Hyresvärden använder delar av tomten som bilverkstad. När Hem & Hyra hälsar på står 13 fordon som inte Ewa äger uppställda. Det har också hänt att hyresvärden och hans familj haft picknick och grillat i trädgården. Han ska ha ställt saker i förrådet utan lov och använt el som Ewa betalar för. I våras lät värden en vän anlägga ett trädgårdsland i gräsmattan.

– De har precis satt ner tomatplantor. Han säger hela tiden att jag bara hyr huset och att han får göra vad han vill i trädgården, säger Ewa och pekar ut tomatodlingen.

Enligt Ewa har hon försökt prata med sin värd och som hon uppfattar det har de nu en överenskommelse om vilka delar av tomten som värden får nyttja och vilka som ingår i hyran hon betalar.

– Nu hoppas jag att huset hinner säljas till någon annan innan mitt kontrakt går ut. Det är mitt enda hopp, säger Ewa.

Men hyresvärden Kamaran Abobakry har inga planer på att sälja.

– Jag köpte huset för att bo där. Det har Ewa vetat hela tiden.

Annons

Han berättar att han håller på att avsluta studier på fastlandet och att tanken är att flytta in i huset så fort Ewa lämnat det.

Hon har inte hittat något annat boende. Hur ser du på det?

– Det är tråkigt, men jag har inte gjort något fel. Jag har lagen på min sida.

När det gäller nyttjandet av tomten menar Kamaran Abobakry att det hela är ett missförstånd.

– Hon måste förstå att hon inte kan få en trädgård på 3 500 kvadratmeter när hon bara betalar 5 200 kronor i hyra.

Läs också Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.