HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Utredare vill skrota lagen

Östergötland Privatuthyrningslagen har lett till ökad otrygghet hos hyresgäster. Nu föreslår regeringens utredning att lagen skrotas.

Privatuthyrningslagen infördes 2013 men kan tas bort redan nästa år. Det föreslår i alla fall riksdagsledamoten Agneta Börjesson (MP). Hon har på regeringens uppdrag lett utredningen ”Stärkt ställning för hyresgäster”. Utredningen blev klar i våras och behandlas nu av remissinstanser innan regeringen tar ställning till om man ska föreslå en lagändring. Utredningens förslag är att privatuthyrningslagen upphävs och att hyreslagens bestämmelser ska gälla. Däremot vill utredarna behålla möjligheten till friare hyressättning.

Agneta Börjesson (MP).

– Privatuthyrningslagen var tänkt som en enkel och smidig lagstiftning. Det är den nog också så länge parterna är överens. Men så fort man inte är det blir det problem och ofta frågetecken om vilken lag som egentligen gäller, säger hon.

Läs ocksåSå tycker partierna om äldres boende i Östergötland

Agneta Börjesson konstaterar också att privatuthyrningslagen ger ett mycket svagt besittningsskydd.

– Även om det inte är jättemycket starkare i hyreslagen vid den här typen av uthyrning så blir det i alla fall lite bättre.

Hon menar att det också varit svårt att se om lagen fått den effekt som var tänkt, att skapa fler bostäder.

Läs ocksåLinda Ahonen får rätt mot konkursad hyresvärd

– Det finns ingen heltäckande statistik.

Läs också Nu hör SBB till Dalarnas största Svårt ragga i Hylte Växjö satsar på bo-hjälp till nyanlända

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.