HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Expertråd för bostadsfrågor i Malmö stoppat

Malmö Ett expertråd i bostadsfrågor skulle på sikt förbättra bostadssituationen i Malmö. Det hoppades stadens styrande politiker. Men M, SD och V satte plötsligt stopp för planerna.
Foto: Anders Paulsson/Malmö stad
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Efter bostadssamordnare och bostadsgeneral. Nu skulle det bli ett expertråd för bostadsrådgivning, enligt ett förslag i kommunstyrelsen. Personer från näringsliv, akademi och ideella organisationer skulle finnas representerade i rådet. Martin Grander, bostads- och urbanforskare, Dan Nicander, regionchef på Hyresgästföreningen och Susanne Rikardsson, vd för Fastighetsägarna Syd, var några av de tilltänkta namnen. Expertrådet förväntades komma med egna ”välgrundade och relevanta” förslag som kommunen kunde arbeta vidare med tillsammans med ”branschen”. Men planerna har gått i kras. De styrande Socialdemokraterna och Liberalerna fick se sitt förslag nedröstat av M, SD och V i kommunstyrelsen i veckan.

Vanessa Marko (S), pressekreterare för Socialdemokraterna i Malmö, säger att det är ”lite av en chock” att expertrådet inte blir av.

Läs ocksåStora löften när Malmö ansluter sig till global bostadsrörelse

– Det gick igenom i stadsbyggnadsnämnden så det är otroligt tråkigt att det inte nu inte blir av. Men vi kommer att försöka hitta andra vägar, säger Vanessa Marko.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande är besviken. I ett uttalande på Facebook skriver hon: ”För oss i kommunledningen är det så uppenbart att det krävs lösningar bortom de partipolitiska vallgravarna. Det krävs mod att tänka nytt – att erkänna tillkortakommanden och att våga låta nya tankar och idéer mötas.”

Hon fortsätter: ”Men det är förvånande arrogant att i en växande stad, med stora klyftor och hög hemlöshet, inte vara beredda att ta emot hjälp och nya förslag, för att hitta lösningar på stadens och många människors stora problem.”

Annons
Läs ocksåFemdubblade hyror när Malmö stad betalar akutboende till hemlösa
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Redan när frågan lyftes i ansvarig nämnd, stadsbyggnadsnämnden, valde Vänsterpartiet att reservera sig mot beslutet, som dock kunde röstas igenom. ”Vi kan inte se nyttan med detta råd eftersom många av de frågor som lyfts fram redan har utretts samt att det redan finns forskning i området. Det krävs istället handling inom det bostadspolitiska området!”, menade de då.

– Vi vet redan vad som behöver göras. Kunskapen och forskningen finns redan. Vi behöver inte ett expertråd i Malmö som berättar det vi redan vet. Vi behöver i stället en bostadspolitik värd namnet. Det behöver byggas hyresrätter som folk har råd att bo i, säger Emma-Lina Johansson (V), oppositionråd i Malmö.

Emma-Lina Johansson (V), oppositionsråd i Malmö.

Katrin Stjernfeldt Jammeh menar att ni gick ihop med M och SD och sänkte expertrådet.

– Vi har inte diskuterat det här med M och SD. Vi har hållit fast vid vår linje hela tiden. Det här har varit upp i kommunstyrelsen tidigare och blev då återremitterat. Vi avvaktade om det skulle komma fram något nytt efter det och det gjorde det inte, säger Emma-Lina Johansson.

Annons

SD har i ett yttrande till kommunstyrelsen sagt att bostadsfrågan är en politisk fråga som kräver en politisk diskussion och därför inte går att ”hänskjuta till ett expertråd”. M och C menar: ”Om expertrådet ska skapa något värde måste det således ha en bred politisk förankring för att kunna bidra med andra perspektiv än de som historien har visar vara misslyckade. Om denna förankring uteblir kommer Moderaterna och Centerpartiet inte kunna ställa oss bakom inrättande av ett expertråd för bostadsfrågor.”

– Jag ser förslaget av ett expertråd som en dimridå. Det är ett slag i luften. Vi var en enad opposition emot det här. Det har funnits en rad liknande åtgärder tidigare som inte lett någonstans. Vi vet redan vad experterna och forskarna säger, det är dags att börja göra något. Det handlar om att snabba på processerna för den som vill bygga, sänka byggkostnader och se till att fler Malmöbor kommer i arbete och får mer pengar i plånboken, säger Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.

Läs ocksåCharlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot PensionsmyndighetenCharlotte Wedérus fick vänta ett år på sina pengar

S och L ville lägga 300 000 kronor på expertrådet under de kommande två åren och det skulle ledas av Malmös stadsbyggnadsdirektör Marcus Horning. Förslag till åtgärder på bostadsmarknaden skulle rådet ha lämnat senast sommaren 2021.

Fakta: Expertrådet för bostadsfrågor

De experter som var tilltänkta till bostadsrådet var:

Marcus Horning, stadsbyggnadsdirektör, ordförande för rådet

  • Olof Andersson, vd Trianon
  • Anna Werntoft, IBM
  • Dan Nicander, regionchef Hyresgästföreningen södra Skåne
  • Susanne Rikardsson, vd Fastighetsägarna Syd
  • Göran Nilsson, Ikea/Ingka
  • Carin Stoeckmann, förbundsordförande Byggföretagen
  • Fredrik Kopsch, universitetslektor i fastighetsrätt, LU
  • Martin Grander, bostads- och urbanforskare, MAU
  • Lena Wetterskog Sjöstedt, direktor Skåne stadsmission
  • Tapio Salonen, professor socialt arbete, MAU
Olof Andersson, vd Trianon, Dan Nicander, regionchef Hyresgästföreningen i södra Skåne och Martin Grander, bostads- och urbanforskare vid Malmö Universitet var några av de som föreslagits till expertrådet, som inte blir av.
Läs också Sovsäckar för att lyfta bostadsfrågan Dystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.