Annons

Stora löften när Malmö ansluter sig till global bostadsrörelse

Malmö Barcelona, Paris och New York är redan anslutna. Som första stad i Sverige gick Malmö idag med i the Shift. Det handlar om bostaden som mänsklig rättighet och om bostäder som folk har råd att bo i.
Foto: Kristina Wahlgren
Leilani Farha, FN:s speciella rapportör för rätten till bostad, besökte idag Malmö. I samband med det undertecknade Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, avtalet med den lokala bostadsrörelsen the Shift.

Leilani Farha, FN:s speciella rapportör för rätten till bostad, leder FN-initiativet the Shift, ett nytt perspektiv på bostaden som en social och mänsklig rättighet. Idag måndag besökte hon Malmö och i samband med det undertecknade Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, avtalet med the Shift. Hon utlovade en satsning på en hållbar samhällsutveckling.

Barcelona, Paris och New York är redan med. Idag gick Malmö, som första stad i Sverige, med i the Shift.

– Vi vill skapa en stad där alla får plats. Ett samhälle för alla, men det är inget vi kan göra själva. Vi behöver gå samman med andra aktörer och andra städer och det gör vi nu, sade Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Malmö lovar i och med att man ansluter sig till the Shift bland annat att arbeta för att göra bostäder mer åtkomliga för alla. Även de med lägre inkomster ska ha råd att bo kvar i staden, även om utländska investerare tar sig in på den svenska bostadsmarknaden. Man förbinder sig också att kämpa mot hemlöshet och ställer sig bakom att bostaden är en mänsklig rättighet. The Shifts Leilani Farha vänder sig mot hur internationella börsnoterade fastighetsbolag köper upp nedgångna hyreshus, renoverar, höjer hyrorna och tvingar folk att flytta.

”Det här innebär action”, sade Leilani Farha, FN:s rapportör för bostäder, när Malmö gick med i the Shift idag måndag.

– The Shift är inget pr-jippo utan innebär ”action”. Lyssna på folket. Ofta har hyresgästerna de bästa lösningarna, var Leilani Farhas uppmaning till Malmö stad idag.

Annons
Branschfolk: fastighetsägaren, forskare, Hyresgästföreningen och politiker var inbjudna till rådhuset idag när avtalet med the Shift skrevs under.

Avtalet mellan Malmö stad och the Shift undertecknades på rådhuset dit även branschfolk: politiker, fastighetsägare, forskare och Hyresgästföreningen, bjudits in. Tapio Salonen, forskare på Malmö universitet, var på plats:

– Som forskare är jag alltid kritisk. Vi får se vad det här innebär för Malmö och hur man lyckas implementera detta på de förutsättningar som råder här, sade han.

Även Hyresgästföreningens regionchef Dan Nicander var på rådhuset. Hyresgästföreningen välkomnar att Malmö stad ansluter sig till the Shift och Dan Nicander lovar att föreningen ska följa Malmös åtaganden.

Annons

– Det är både klokt och modigt att Malmö stad att ta steget att underteckna, och det förpliktigar. Vi kommer så klart nogsamt att följa arbetet. Det behövs konkreta resultat och förflyttningar i riktningen mot att alla ska ha rätt till en god bostad till en rimlig kostnad, sade han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Fakta: Vad är the Shift?
  • En världsomspännande rörelse som ser bostaden som en mänsklig rättighet och inte en handelsvara.
  • Vänder sig mot att bostaden blivit en investering för internationella börsnoterade fastighetsbolag som köper upp hyreshus, renoverar, höjer hyrorna och därmed tvingar folk att flytta.
  • Vill att politiker tar tillbaka frågan om bostaden från de internationella fastighetsbolagen.
  • FN:s speciella rapportör för rätten till bostäder, Leilani Farha, har tagit initiativ till the Shift.
Läs också Så riskerar hyresgäster hamna på gatan med kommunernas tuffa tidsgräns Färre hemlösa i Malmö - fler hittar bostad på egen hand Tvångsåtgärd: Malmö stad vill bestämma över var femte nybyggd lägenhet Politikernas krav: Träng ihop fler i samma lägenhet Höga hyror ökar kostnaderna för socialbidrag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.