HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Få bolag erbjuder rökfritt

Örebro Trots att det numera är rökfritt på krogen - störs många av cigarettrök i sina hem. För att slippa det valde Ella och Ingemar Ekblad i Kumla att bo i ett av få rökfria hyreshus.
Foto: Anna Rytterbrant
Redan i tamburen i det elva våningar höga huset i Kumla där Ingemar och Ella Ekblad bor möts du av en skylt där det står att det råder rökförbud.

Enligt Sabo, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation, erbjuder endast 34 av landet kommunala bostadsbolag rökfria lägenheter.

Fyra av dem finns i Örebro och Värmlands län. Förutom Kumla bostäder är det Örebrobostäder, Karlstads bostads AB och Kristinehamnsbostäder.

Läs ocksåRökförbuden ökar trots svagt lagstöd

Redan i trapphuset i det elva våningar höga huset i Kumla, möts du av en skylt där det står att det råder rökförbud. För i det ena av de två relativt nybyggda husen på Norra Kungsvägen i Kumla, får vare sig hyresgäster eller besökare röka.

– Vi har rökare i huset, men de går ner och röker på gården, här inne och på balkongerna får man inte röka och det verkar alla ställa upp på, berättar Ella.

Huvudanledningen till att det finns så få rökfria lägenheter, är att lagen står på rökarens sida. För så länge de inte klassas som allergiboende, är det faktiskt – oavsett vad som står i kontraktet – antagligen fritt fram att röka. Antagligen. För ännu har inget fall prövats rättsligt.

Läs ocksåDärför har synen på rökning ändrats så snabbt

För samtidigt som Sverige har skrivit under världshälsoorganisationens WHO:s tobakskonvention, som säger att människor ska skyddas från tobaksrök, kan bostaden vara den plats där flest utsätts för passiv rökning. För enligt hyreslagen har du rätt att bestämma vad du gör i din egen lägenhet.

Dumt, tycker Ingemar och Ella.
– Jag tycker att bostadsbolagen borde få bestämma det där själva, säger Ingemar.

Att cigarettrökning fortfarande anses normalt, gör att hyresvärdar får betala det mesta när en lägenhet ska saneras från tobaksrök.
 
En sanering kostar mellan 25 000 och 55 000 kronor beroende på hur omfattande skadorna är. Hyresgästen får betala som max 30 procent.

Läs ocksåGrannar kräver rökförbud

En annan sak som fastigheter där rökare och ickerökare bor tillsammans för med sig är bråk. Hyresvärdarna säger att tobaksrökning är en av de främsta anledningarna till grannbråk.

Det är något som Ella och Ingemar tycker märks.

– Jovisst ger det mindre anledning till irritation mot grannarna att bo som vi gör, i ett rökfritt hus. Dessutom är det bra för hälsan.

Läs även ”Allt nytt blir rökfritt hos Karlstads bostads”.

Fakta: Här kan du bo rökfritt:

Karlskronahem
Östersundsbostäder
Arbetarebostadsfonden, Bromma
Örebrobostäder, Örebro
AB Bostaden, Umeå
Växjöhem, Växjö
Uppsalahem, Uppsala
Säterbostäder, Säter
Väsbyhem, Upplandsväsby
KBAB, Karlstad
Stubo, Sundsvall
Hedemorabostäder, Hedemora
Familjebostäder, Stockholm

Källa: Astma- och allergi-föreningen

Fakta: Så blir du en bättre rökande granne

Våga fråga dina grannar om de störs av din rökning och se om ni kan komma överens om en bra lösning.

I äldre hus kan röken dra omkring och störa flera lägenheter bort, så fråga även längre bort än närmaste grannen och kontakta hyresvärden om så är fallet.

Om du har möjlighet – rök när du är ute och går i stället för i närheten av bostaden. Många störs av cigarettrök som drar in från balkonger och uteplatser.

Övergå till e-cigaretter eller nikotintuggummin när du är i bostaden.

Fakta: Röklukt i lägenheten är hyresvärdens ansvar

Det är inte din rökande granne du ska bli arg på när det luktar rök i din lägenhet. Eftersom rökning anses vara normalt är det hyresvärden som har ansvar att se till att med ventilation och andra tekniska lösningar se till att röken inte kommer in i din lägenhet. Svårare är det om röken drar in från uteplatser och balkonger. Men även då har hyresvärden ett ansvar. Kanske kan man ordna en rökruta under tak en bit ut på gården?

Läs också Rökstopp hos hyresvärd i Motala Småländska Junehem inför rökförbud

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.