HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Få färdiga hyror i Dalsland

Dalsland Hyresförhandlingarna i region BohusÄlvsborg-Skaraborg har tagit jullov. I Dalsland är bara hyran klar hos en av fem kommunala värdar. I Åmål krävs medling.

Samtliga allmännyttor i Dalsland har aviserat höjda hyror för 2013. Bolagens krav ligger i nivå med varandra. Åmåls Kommunfastigheter, Bengtsforshus och Edshus vill alla höja hyran med mellan 3,8 och 3,95 procent. Melleruds Bostäder ligger något lägre med ett krav på 3 procent.

Valbohem i Färgelanda är enda kommunala värden i Dalsland med färdigförhandlade hyror. 1 januari blir höjningen 1,8 procent för bostäderna. Garage och carport höjs med 30 kronor och motorvärmaruttag med 15 kronor per månad.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

Hyresgäster i övriga bolag får med stor sannolikhet finna sig i retroaktiva höjningar eftersom hyrorna inte hann bli klara vid de första förhandlingarna. Längst från ett resultat är Åmåls Kommunfastigheter. Förhandlingarna med Hyresgästföreningen strandade. Det är fjärde gången på sex år som parterna inte lyckats lösa hyresfrågan lokalt.

Annons

Medlare på central nivå får nu välja mellan att lägga fram ett medlingsbud eller att hänvisa tvisten till Hyresmarknadskommittén (HMK), som består av representanter från de allmännyttiga bostadsföretagens organisation (SABO) och Hyresgästföreningens riksförbund. HMK:s beslut är bindande.

Annons

Läs också Hem & Hyras lista över samtliga färdiga hyresuppgörelser i Västra Götaland.

Fakta: Förhandlingsläget 2013 i Dalsland

Bengtsforshus: Bolaget kräver 3,8 procent mer. Förhandlingarna startade 5 december. 
Edshus: Kravet är en höjning på 3,95 procent. Förhandlingarna startade 30 november. 
Melleruds Bostäder: Bolaget vill höja hyrorna med 3 procent.Förhandlingarna startade 19 december. 
Valbohem: Färdigförhandlat. Hyrorna höjs med 1,8 procent 1 januari 2013. Garage och carport höjs med 30 kronor och motorvärmaruttag med 15 kronor per månad.
Åmåls Kommunfastigheter: Förhandlingarna som startade 3 december har strandat. Bolaget kräver en höjning på 3,85 procent och Hyresgästföreningens motbud är 1,1 procent.

Läs också Höjda hyror i Stenungsund och på Orust Avbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg Hyreshöjning på gång hos Willhem i Göteborg Tvist om höjda hyror i Kungälv

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.