Annons

Få kameror i BohusÄlvsborg-Skaraborg

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Bostadsbolagen i BohusÄlvsborg-Skaraborg följer inte storstadstrenden. Endast 3 av 37 kommunala värdar använder övervakningskameror för att förebygga brott.
Foto: Kajsa Wedberg
Makarna Shewit Amanuel och Amine Haile i Vänersborg har inget emot att bli filmade i tvättstugan.

Det är som att gå in i varm fuktig vägg. Skummande tvätt snurrar bakom maskinernas runda glasluckor. Torktumlare brummar. I tvättrummet längst in står makarna Shewit Amanuel och Amine Haile och viker tvätt. Att deras rörelser registreras av en övervakningskamera i taket är inget som bekommer dem.

– Jag har inget emot att bli filmad. Tvärtom. Kamerorna gör att här alltid är rent och snyggt. Och att man kan känna sig trygg, säger Shewit och lägger ner en ljusrosa skjorta i Ikeakassen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Vi befinner oss i kvarteret Vipan på Kastanjevägen i Vänersborg. Tvättstugan ligger i ett separat gårdshus och är sedan fyra år tillbaka försedd med flera kameror. Det var skadegörelse, klädstölder, slarv med städning samt otrygghet som slutligen fi ck Vä- nersborgsbostäder att sätta upp kamerorna.

– Gårdshuset hade blivit nå- got av ett tillhåll dit folk gick för att värma sig. I dag behöver man inte vara orolig. Endast de som har bokat tid för att tvätta och som sköter sig är här, säger Amine.

Urban Jonsson är förvaltningschef på Vänersborgsbostäder. Han säger att effekten av övervakningskamerorna är så god att man nu funderar på att sätta upp nya i ett liknande hus i grannkvarteret.

Annons
Läs ocksåBesked från MKB – Bellevuegården i Malmö får övervakningskameror

Hur går övervakningen till?

– Kamerorna rullar hela tiden. Om det händer något, till exempel varit någon skadegörelse, börjar vi med att kontakta den som haft den senaste tvättiden. Om inte det löser problemet tittar vi på filmen. Det brukar ge svar. Inga filmer sparas utan allt raderas med jämna mellanrum och det är en väldigt begränsad grupp av oss på Vänerborgsbostäder som har tillgång till dem, säger Urban Jonsson.

Men övervakningskameror i hyreshus är ovanligt i region BohusÄlvsborg-Skaraborg. Det visar Hem & Hyras kartläggning. Av de 37 kommunala bostadsbolag vi frågar är det endast tre som har kameror. Därmed skiljer sig hyresvärdarna i regionen från bolagen i storstäder som Göteborg, Malmö och Stockholm, där övervakningskameror blivit allt vanligare. Bolagen är, förutom Vänersborgsbostäder, Eidar i Trollhättan och Götenebostäder. I Trollhättan sitter kamerorna i ett par garage och en källare.

Läs också''Kameror ger inte ett bättre samhälle''

– Vi hade problem med skadegörelse, bränder och inbrott. Kamerorna har hjälpt. Därför diskuterar vi nu en utökning, säger Jan Willman, brand- och säkerhetsansvarig på Eidar.

Annons

I Götene var det flera anlagda bränder som fick det kommunala bolaget att ta steget.

– När låsta portar och utökad väktarrondering inte hjälpte såg vi ingen annan utväg än att sätta upp invändiga kameror, säger vd:n Martin Sohlberg.

 

Fakta: Tre villkor för kameror
  • Det ska finnas goda skäl.
  • Kameran ska vara väl synlig.
  • Hyresgästernas personliga integritet får inte kränkas.
Läs också "Vi säger nej till kameror" 28 hyresgäster fick böter för nedskräpning Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.