Annons

Få vill hyra ut i andra hand trots nya regler

Nyheter Regeringen vill göra det ännu lättare att hyra ut bostadsrätter. Men trots nya, lönsammare villkor har knappt en av 20 svenskar hyrt ut sin bostad i år.

Den 1 februari i år blev det mera förmånligt att hyra ut sin bostad. Bland annat höjdes skatteavdraget för inkomster vid andrahandsuthyrning från 21 000 till 40 000 kronor. Dessutom blev det tillåtet att lägga de egna lånekostnaderna på hyran.

Nu kommer regeringen föreslå lagändringar som tvingar bostadsrättsföreningar att bli mera generösa när de bedömer frågor om andrahandsuthyrning. Bland annat ska bostadsrättsinnehavare som inte tänker flytta tillbaka få lov att hyra ut i andra hand. Dessutom ska det bli fritt fram att hyra ut till ”närstående” personer.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Anledningen är att regeringen ännu inte lyckats minska den skriande bostadsbristen i landet. I en artikel på DN Debatt skriver bostadsminister Stefan Attefall (KD) och företrädare för tre bostadsrättsorganisationer:

”Vi kan inte bygga bort bostadsbristen över en natt. I debatten framförs då och då att det står bostadsrätter lediga, och att detta beror på ett krångligt regelverk för andrahandsuthyrning. Vi… är nu överens om tre åtgärder som ska underlätta uthyrningen av outnyttjade bostadsrätter.”

Annons

Banken SBAB har låtit TNS-Sifo fråga svenska hushåll om de numera hyr ut sina bostäder mer än tidigare. Det visade sig att bara fyra procent faktiskt hade hyrt ut sin bostad under 2013 och tre procent planerar att göra det under året.

Läs ocksåMormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstolMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd

– Än så länge är det svårt att se någon större effekt av regeländringarna. Få överväger att hyra ut trots att det blivit betydligt lönsammare, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

Lite mer än varannan svensk äger en bostad. Inte ens hälften av dem känner till de nya reglerna. Äldre, högutbildade män med höga inomster bosatta i Stockholm är mest kunniga om regeländringarna. Norrläningar är minst medvetna om det nya skatteavdraget och den ändrade hyressättningen.

Annons

Norrläningarna är också minst intresserade av att hyra ut sin bostad eller sitt fritidshus. Allra flitigast som uthyrare är de som bor i Småland. Var tionde småläning hyrde ut en bostad under 2012 och något fler kan tänka sig att hyra ut i år.

Läs ocksåBodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälanMannen utvandrade till Nigeria, men behöll lägenheten i Sverige – och hyrde ut den. OBS! Bilderna är inte från tillfället.

– Så länge mindre än hälften av bostads- och fritidshusägarna känner till att reglerna ändrats ska man nog inte förvänta sig att andrahandsutbudet ökar särskilt mycket, säger Tor Borg.

Läs också Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.