Annons

Fabo fixar jobb åt sina hyresgäster

Falkenberg Inom några år går många av Fabos fastighetsskötare i pension. Nu får långtidsarbetslösa hyresgäster testa på fastighetsskötaryrket under ett år.
Mohammed Ibrahim är utbildad lärare och Victoria Löfquist är barnskötare. Nu testar de fastighetsskötaryrket. FOTO: JENNY LEYMAN

Inom några år går många av allmännyttans fastighetsskötare i pension. För att lösa problemet i tid har Fabo startat projektet Mimosa för långtidsarbetslösa hyresgäster, som ska få prova på hur det är att vara fastighetsskötare. Förhoppningen är att de ska tycka det är så pass givande att de vill vidareutbilda sig till fastighetsskötare och i bästa fall få en tjänst hos Fabo i framtiden.

– Det här är ju en win-win- win-situation för alla, säger projektledaren Magnus Bengtsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– De som jobbar här får möjlighet att testa ett nytt yrke och vi som bostadsbolag får nöjda hyresgäster och förhoppningsvis nya fastighetsskötare i framtiden. Samtidigt skapar vi fler mötesplatser i form av bänkar, bord och odlingslådor i bostadsområdena.

När Mohammed Ibrahim hörde talas om projektet kontaktade han Fabo direkt. Idag står han här med målarfärg på kläderna helt fokuserad på sin uppgift. Han är en av tio som under ett år kommer att tillverka och måla bord, bänkar, odlingslådor, fågel- och fladdermössholkar. Det är hans första jobb sedan han kom till Sverige för tre år sedan. Tidigare har han jobbat som lärare.

Annons

Om någon sagt att han en dag skulle jobba praktiskt som målare och snickare hade han skrattat. Idag är han tacksam.

Läs ocksåSom en av de första i landet – hyresgästen Jan felanmäler via videosamtal

– Det här jobbet har förändrat mitt liv. Innan gick jag på svenskundervisning och satt mest hemma i lägenheten. Nu träffar jag olika människor, har nya vänner, lär mig saker varje dag och får öva på svenskan. Ingen av oss hade någon praktisk erfarenhet innan vi började här. Vi har lärt oss allt nu.

De olika maskinerna ger ifrån sig skarpa genomträngande ljud i lokalen som doftar trä och lim. Victoria Löfquist står djupt koncentrerad vid fräsen. Sågspånen flyger runt i luften och fastnar i kläderna. Innan jobbade hon som timanställd inom barnomsorgen men fick sluta på grund av stress. I tre år var hon arbetslös och levde ett liv utan rutiner. Nu är hon här och har siktet inställt på ett nytt yrkesliv.

Annons

– Jag trivs jättebra med att arbeta praktiskt. Det är konkret och när jag går hem kan jag se exakt vad jag har gjort. Innan vågade jag inte ta steget till att vidareutbilda mig men nu vill jag bli fastighetsskötare. För mig är det stort!

Läs ocksåEvy, 91 orkade inte flytta två gånger − straffas med dubbla hyror
Fakta: BAKGRUND MIMOSA

Mimosa är ett nystartat projekt som det kommunala bostadsbolaget i Falkenberg driver tillsammans med Falkenbergs arbetsmarknadsintroduktion. Under ett år ger Mimosa 10 långtidsarbetslösa hyresgäster en chans att lära sig fastighetsskötaryrket. 6 av dem är män, 4 är kvinnor med olika etniska bakgrunder.

Läs också Yonas plockar upp efter andra - fick huvudroll i dokumentärfilm Vaktmästare räddarna i nöden i korsvirkesstaden Hyresgästers slarv orsakar skador för miljoner i Halland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.