HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fågelmatare hotas med uppsägning

Nyheter Balkongen var nersolkad av fågelbajs och matrester. Nu tvingar hyresnämnden värden att ingripa, och upphör inte matandet riskerar hyresgästen att bli av med sitt kontrakt.
Foto: Wikimedia commons
Måsen på bilden är tills motsatsen bevisas oskyldig.

I tre års tid avstod familjen i centrala Linköping från att använda sin balkong. Orsaken: grannen ovanför matade fåglar i sådan utsträckning att matrester och skit dagligen föll ner. När värden inte fick slut på eländet hörde hyresgästerna först av sig till miljökontoret och därefter hyresnämnden.

Inför de laglärda berättar hyresgästerna att de från fönstret i sitt kök nästan dagligen iakttagit hur grannen matat vilda fåglar på sin balkong, direkt ur händerna. Fotografier visar hur deras balkong blivit nedkletad av fågelspillning, och enligt egen utsago har de flera gånger i veckan tvingats rengöra utrymmet.

Läs ocksåGav upp: Mystiskt ljud fick familjen Nilsson att flyEn glad familj runt köksbordet. Mamma, pappa och två barn.

Även en annan granne uppger under utfrågning att hon i princip dagligen sett kvinnan bespisa sina vingburna vänner.

Den anklagade grannen nekar till att fågelmatning förekommit, och får i sin tur stöd av bostadsbolaget Stångåstaden, som menar att man trots omfattande kontroller inte kunnat belägga påståendet. Med stöd av sju fotografier hävdar hyresvärden att nedsmutsningen knappast kan ha varit så omfattande som de boende uppger.

Inte heller miljökontorets tidigare undersökningar har gett tillräckligt mycket kött på benen för ett avgörande i frågan.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Trots något porös bevisning väljer hyresnämnden i Linköping att ta den drabbade familjens parti, och ålägger Stångåstaden att via rekommenderat brev beordra hyresgästen att genast upphöra med beteendet. Att locka så stora mängder fåglar till sin bostad är inte att iaktta sundhet, ordning och gott skick, konstaterar nämnden.

Därmed är frågan utagerad, resonerar Ulf Gustafsson, förvaltningschef på Stångåstaden.

– Vi följer naturligtvis hyresnämndens beslut och har skickat ett brev. Någon ytterligare utredning har inte gjorts.

Läs ocksåTotalförstörde ettan på fem månader – krävs på nära en kvarts miljon kronorEn sönderslagen badrumsdörr och hand som håller i pengar.

Hur kan ni vara säkra på att fågelmatningen upphör?

– Vi fortsätter att hålla koll på vad som händer i området. Vi har gjort kontroller tidigare och kommer att fortsätta med det.

Skulle fågelfesten trots allt fortgå riskerar kvinnan uppsägning.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Fakta: Fågelfall i hyresnämnden

Matade fåglar i massorKvinnan i Söderköping älskade fåglar. Till den milda grad att hon använde sin balkong som utfodringsplats. Grannarna var mindre glada, eftersom måsar och kajor skitat ner såväl uteplatser som bilar och dessutom gått till attack mot boende. Då det inte hjälpte med tillsägelser vände sig värden till hyresnämnden med avsikt att få kvinnan uppsagd. Beteendet räckte inte för att riva kontraktet, men vid förhandlingsbordet gick kvinnan med på att flytta inom fem månader, eftersom hon ändå inte trivdes i huset.

Bodde med kråkaMannens hund ska ha attackerat en av grannarnas hundar på fastighetens gård och bitit den så svårt att den senare dog. Grannarna var rädda för att något liknande skulle hända igen. När personal från värden Heimstaden besökte mannen träffade de på en vild kråka som bodde i lägenheten och levde på hundmat. Fågeln ska ha bott med hyresgästen under 13 års tid. Länsstyrelsens djurskyddsenhet gjorde ett eget besök i höstas och påpekar i sin rapport att det inte är tillåtet att hålla vilda djur fångna och uppmanar mannen att göra något åt problemet.

Tre vändor till rättenGrannarna började protestera mot att kvinnan, som bor högst upp i hyreshuset, genom sin matning lockade till sig måsar, kajor och småfåglar. I mängder. De flockades på kvinnans balkong och på hustaket och grannarna klagade på oväsen, fågelbajs och matrester. Redan 2008 var tvisten om fåglarna upp i hovrätten. Kvinnan vann och hade rätt att bo kvar. Under 2012 blev det en ny runda upp till hovrätten. Även denna gång vann hon sedan hovrätten inte ansåg att det fanns tillräckliga bevis för att det var hon som låg bakom matningen. Förra året vände sig hyresvärden ånyo till hyresnämnden med samma problem. I december beslutade hyresnämnden att kvinnan måste flytta.

Källa: Hem & Hyra, rättsfall 2014-2016

Läs också Råttinvasion drabbar hyresgäster i Kiruna - "Det värsta hittills i min karriär" Äldre man tog strypgrepp på grannens besökare – får bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.