Annons

Familj förlorar halva bostaden – hyresgäster med dubbla kontrakt synade

Malmö Sexbarnsfamiljen fick bygga ihop två lägenheter för att få plats: en trea och en fyra. Men nästan alla barn har flyttat ut och nu tvingas familjen ge upp fyran. Den ryker efter en granskning det kommunala bostadsbolaget gjort av familjer med dubbla hyreskontrakt.
Människor passerar en MKB-skylt.
Foto: Anders Paulsson

Familjen har bott i samma hus i Malmö i nästan trettio år. De har betalat hyran i tid och varit engagerade i områdets självförvaltning. När de sex barnen var små fick familjen möjlighet att hyra två grannlägenheter och bygga ihop dessa med en gemensam hall. En trerummare och en fyrarummare.

Men efter en rättslig prövning måste familjen nu lämna fyrarummaren. I trean ska föräldrar, en vuxen son och ett fosterbarn få plats. Hem & Hyra har pratat med en familjemedlem som inte vill uttala sig i tidningen, men som beklagar hyresnämndens beslut. Familjen var beredda att ge upp trean mot att de fick bo kvar i den större fyrarummaren.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär
Sal i hyresnämnden i Malmö.
Fallet har prövats i hyresnämnden i Malmö.

Men MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, och familjens hyresvärd har hela tiden velat att familjen skulle lämna fyrarummaren. Skälet är att familjen varit folkbokförd i trean, vilket enligt hyresvärden är ett bevis på att fyrarummaren redan står tom.

Eftersom familjen inte accepterade uppsägningen har hyresnämnden prövat fallet och nämnden ger alltså MKB rätt.

Annons

MKB granskar familjer med dubbla kontrakt

Familjen är inte ensam. Totalt fyra familjer som haft dubbla hyreskontrakt har efter en intern granskning fått lämna ifrån sig en av sina två lägenheter. Lägenheterna har lämnats vidare till den regionala bostadskön och är en del av det arbete som MKB:s specialgrupp mot oriktiga hyresförhållanden gör. Det huvudsakliga skälet till att familjer från början har kunnat få två lägenheter är att de har haft många barn men upplägget hör numera till historien. Det säger Eva Rosengren, projektledare för oriktiga hyresförhållanden hos MKB.

Eva Rosengren, chef på MKB och MKB-flaggor utanför hyreshus.
Eva Rosengren är chef för MKB:s grupp som arbetar mot oriktiga hyresförhållanden.

– Den typen av kontrakt skrivs inte idag när det gäller stora familjer utan då hittar man andra lösningar. Barnen växer också upp och därför var det rimligt att familjerna i de här fallen lämnade en av två lägenheter, säger hon.

Familjen som tvingas lämna en fyrarummare menar att de inte får plats i trean.

– Fast i det här fallet har är alla barn vuxna idag och det är de två föräldrarna som ska bo kvar. De har varit folkbokförda i trean och då är vår bedömning att de har bott där.

Annons
Läs ocksåÖppnade inte när värden ringde på – blev uppsagd

Men får man inte bo hemma som vuxen?

– Jo, det får man så klart. Men det här handlar om två relativt stora lägenheter båda två, säger Eva Rosengren.

Läs också Klanfamilj vräkt från sin lägenhet i Göteborg Hyresvärd skrev fel i kontraktet – får bara höja hyran med 0,3 procent Ströp och misshandlade kvinna i lägenheten – mister kontraktet Betalade alla hyror i tid – ändå vräktes fyrabarnsfamiljen två gånger på ett år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.