Annons

Familjebostäder vill höja hyran

Göteborg Kommunägda Familjebostäder vill höja hyran mellan 1 och 5 procent nästa år, med ett snitt på 2,7 procent. Runt 18 000 hyreslägenheter i Göteborg berörs av kravet.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Familjebostäders lokalkontor i Tynnered.

Det är bara lite mer än ett halvår sedan Familjebostäders hyror för år 2013 blev klara. Då landade höjningen på 2 procent, efter en långdragen process där Familjebostäder valde att stranda förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Till sista var det den partssammansatta Hyresmarknadskommittén i Stockholm som fick bestämma hyresnivån.

För år 2013 krävde Familjebostäder differentierade hyreshöjningar – att hyrorna skulle höjas mellan 1-5 procent beroende på standard, läge och nuvarande hyresnivå – men det fick man inte igenom.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Nu kräver bolaget samma sak: differentierade hyreshöjningar på 1-5 procent, och en snitthöjning på 2,7 procent. Detta enligt ett brev som Hyresgästföreningen skickat ut till sina medlemmar hos Familjebostäder.

Annons

En höjning på 2,7 procent skulle innebära 135 kronor mer varje månad för den som idag har en hyra på 5 000 kronor. Totalt berörs runt 18 000 lägenheter i Göteborg av kravet.

För ovanlighetens skull var det i år Hyresgästföreningen som kom med första budet om hyrorna: att de ska ligga helt oförändrade år 2014. När nu också hyresvärden lagt fram sitt bud inleds förhandlingarna de närmasta veckorna.

Annons
Läs ocksåPolitiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek”Oroliga hyresgäster på Siriusgatan i Bergsjön trotsade förra veckans iskalla vindar för att protestera mot renoveringsplanerna som återigen höjer deras hyror rejält.
Läs också Unika beslutet stoppade helkaklade badrum – värden behåller möjlighet att överklaga Haveri för hyresförhandlingar i Göteborg – 110 000 hushåll berörs Unikt beslut stoppar helkaklat badrum och klinkergolv hos Mohamed: "En stor seger" Protest hjälpte inte Vaheel och hans grannar – kostsam renovering får grönt ljus

Familjebostäder vill höja hyran

Göteborg ​Även Familjebostäder i Göteborg kräver hyreshöjningar nästa år. Kravet ligger på 3,1 procent och bolaget motiverar det med ökade kostnader för drift och underhåll.

​Men Hyresgästföreningen anser inte att hyran behöver höjas överhuvudtaget. I stället kräver föreningen oförändrad hyra.

Annons
Enligt Hyresgästföreningen har bolaget en mycket god ekonomi, inga outhyrda lägenheter och har dessutom gynnats ekonomiskt av de mycket låga räntorna.
Skulle Familjebostäders krav gå igenom betyder det en hyreshöjning på cirka 150 kronor i månaden för en normaltrea på 65 kvadratmeter.
Också från de kommunala bostadsbolagen på Tjörn och i Partille kommer krav på höjda hyror 2010. Tjörns Bostads AB vill höja hyran med 2,4 procent och hänvisar till ökade driftskostnader.
Partillebo, med cirka 3 500 lägenheter i Partille vill höja hyran med 2 procent i genomsnitt. Enligt Partillebo är skälet att nyproduktionen belastar bolagets ekonomi.
Både på Tjörn och i Partille kräver Hyresgästföreningen oförändrade hyror.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant" Så blir din hyra i Blekinge län 2024 Så blir din hyra i Kronobergs län 2024 Så blir din hyra i Kalmar län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.