HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Familjen Nilsson låser in folk i lägenheten

Kalmar Att bli inlåst i en källarlägenhet låter som något ur en deckare eller mardröm. Men till Funkabo i Kalmar vallfärdar människor för att låta sig låsas in. "Många är nästan euforiska efteråt och helt uppfyllda av att ha lyckats lista ut hur det hänger ihop", säger Ingrid Nilsson.
Escape room i Kalmar
Foto: Tindra Englund
Ingrid och Billy Nilsson lägger en stor del av sin fritid på företaget som de driver tillsammans med flera familjemedlemmar.

Det är inte ovanligt att bottenvåningen i hyreshus hyrs ut till frisörsalonger eller små butiker, men i ett av hyreshusen i Funkabo huserar en helt annan typ av verksamhet. Här har grannarna på våningen över fått vänja sig vid skrik, mystiska bankanden och en hel del skratt. I källaren har nämligen familjen Nilsson byggt upp tre så kallade ”Escape rooms”.

Escape room Kalmar
I bottenvåningen i ett hyreshus i Funkabo har familjen byggt upp sin verksamhet.

– Det hela började med att vi själva var och provade på något liknande i Göteborg och i samband med det kläckte jag ur mig att ”det här skulle vi ju kunna göra hemma”, säger Billy Nilsson.

När sedan lokalen på Funkabo blev ledig bestämde de sig för att testa.

– Vi bor själva 500 meter bort, och eftersom vi gör det här vid sidan av våra vanliga jobb är det en stor fördel att kunna gå hem lite mellan grupperna, säger Ingrid Nilsson.
I dag finns två färdiga rum att utforska och ett tredje är just nu under uppbyggnad. Varje rum har sin egen historia och en rad utmaningar i form av gåtor som måste lösas och ledtrådar som ska hittas.

Escape room i Kalmar
I Bertils ”lägenhet” hänger kavajen och bössan kvar på väggen. ”Lägenheten” har inretts med diverse ärvda möbler och överallt döljer sig ledtrådar.

I det första rummet är deltagarnas uppgift att inom en timme hitta den stora förmögenhet som släktingen ”Bertil Söderqvist” gömt undan i sin lilla lägenhet. Det måste ske innan flyttfirman kommer för att tömma lägenheten.

När man kommer in i rummet känns det som att kliva in i en vanlig liten lägenhet och man kan riktigt känna hur ”Bertils” ande vilar över rummet.

Annons

På den aprikosfärgade väggen hänger en gammal broderad bonad och schackspelet på bordet står orört mellan två drag.

– Idén till ”lägenheten” kom sig av att vi hade ganska många saker ståendes i ett förråd efter våra föräldrar. Vi tänkte att det var lättast att börja med de här grejerna som vi redan hade och utifrån dem växte historien fram, säger Billy Nilsson.

Läs ocksåOtäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"En kvinna i övre 50-årsåldern i förgrunden och en yngre kvinna i bakgrunden. Bilden är tagen i ett kök.

Under de tre år som familjen drivit företaget har de haft alla möjliga grupper på besök, allt från kompisgäng till familjer och möhippor. Några har kommit långväga ifrån medan andra varit grannar.

– Både husets ägare och grannarna här över har också varit här och testat, det kändes viktigt att de skulle förstå vad som händer här nere om de hör lite konstiga ljud, säger Billy Nilsson.

Escape room i Kalmar
Övervakar. I rummen finns kameror som gör att familjen Nilsson kan hålla koll på vad som sker.

Företaget drivs av Billy, Ingrid, deras tre barn och en svärson. Att de varit så många som delat på jobbet har varit en förutsättning för att orka driva det vid sidan av deras vanliga arbeten.

Annons

– Innan coronan var alla våra tider fullbokade och då kunde vi ta emot 13 grupper på en vecka, säger Ingrid Nilsson.

Precis som många andra företag inom nöjesbranschen har de drabbats hårt av coronapandemin men de ser ändå hoppfullt på framtiden och har därför ägnat sina lediga timmar åt att bygga upp ännu ett rum.

– Vi tror att det efter coronan kommer att finnas ett uppdämt behov av att umgås och göra saker tillsammans. Särskilt för företag men även bland kompisgäng. Nu ska vi ju alla ”lära känna” varandra på nytt och då kan det behövas lite teambuilding, säger Billy Nilsson.

Läs också130 000 kronor för 17 katters klös och kissTre sammansatta bilder visar på lägenhetens dåliga skick.
Fakta: Escape room
  • På svenska känt som ”rymningsspel”
    eller ”flyktspel”.
  • Går ut på att deltagarna blir inlåsta i ett rum för att tillsammans lösa en gåta och ta sig ut. För att lösa gåtan krävs det att de tar sig igenom klurigheter, dörrar, lönnfack och koder.
Fakta: Detta är Funkabo
  • Stadsdel i nordöstra Kalmar, strax norr om Ölandsbron.
  • Enligt den senaste befolkningsstatistiken bodde 1 633 personer i området 2017.
  • Består till största del av lägenhetshus på 2–5 våningar byggda under 1950-talet.
Läs också Trots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån" Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund Gav upp: Mystiskt ljud fick familjen Nilsson att fly

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.