Annons

Får behålla hyresrätt – trots bostadsrätt

Stockholm Hyreskontraktet skrevs med villkor att hyresgästens bostadsrätt skulle säljas. Det skedde inte. Men värden har ändå inte rätt att säga upp kontraktet. Det är svårt att få sådana villkor juridiskt hållbara.

När kommunala Förvaltaren i Sundbyberg skrev kontrakt med en ny hyresgäst så var han innehavare av en bostadsrätt. Därför villkorades kontraktet med att bostadsrätten skulle säljas inom en viss tid – annars skulle hyreskontraktet inte bli ett tillvidarekontrakt.
Samma månad som bostadsrätten enligt avtalet skulle ha sålts så ansökte hyresgästen om att hans partner skulle få överta hyreskontraktet.

Den ansökan avslog Förvaltaren och sa i stället upp hyresgästen – som bestred uppsägningen. Bostadsbolaget hävdar att hyresgästen vilselett och försökt att låta partnern gå förbi bostadskön. Förvaltaren ansökte om handräckning med avhysning till kronofogden, men eftersom hyresgästerna återigen bestred uppsägningen hamnade ärendet hos tingsrätten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Där slås fast att det tidsbegränsade avtalet var ett villkor för att få hyreskontraktet. En sådan överenskommelse är inte bindande eftersom hyreslagstiftningen är en social skyddslagstiftning.

– En värd får helt enkelt inte ställa ett sådant krav för att hyresgästen ska få kontraktet. Det står i strid med hyreslagstiftningen, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Därmed har hyresgästerna rätt att bo kvar tills vidare. För att hovrätten ska ta upp ärendet krävs prövningstillstånd.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– Det skulle förvåna mig och prövningstillstånd ges i det här ärendet, säger Susanna Skogsberg.

Sven von Randow, chefsjurist på Fastighetsägarna Stockholm, menar att det är svårt för hyresvärdar att få rätt i sådana här mål. Villkor som förväntas infrias under hyrestiden blir egentligen bara en slags önskan från hyresvärdens sida och svåra att angripa rättsligt.

– Hyreslagen är vidare en skyddslagstiftning som vid otydligheter tolkas till hyresgästens fördel. Den omständigheten gör att hyresvärdar på ett ännu djupare plan måste undersöka hyresgästers övriga boenden och vid tveksamheter avtala bort besittningsskyddet eller till och med neka till avtal.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Han menar att fler och fler hyresvärdar väljer även att enbart godkänna en hyresgäst på hyresavtalet.

Annons

– På så vis minimeras risken att hyresrätten missbrukas eller i värsta fall bli en handelsvara, men utvecklingen är ändå olycklig, säger Sven von Randow

Mannen med bostadsrätten är skriven på samma adress sedan september 2014 och har alltså aldrig varit folkbokförd i hyresrätten. Den andre mannen, enligt uppgift dåvarande partnern, bor kvar i hyresrätten och är gift.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.