Annons

Färre inbrott i Åbylund

Linköping Entrédörrarna fick nya lås och hyresgästerna försågs med personliga taggar och koder. Sedan dess har inte ett enda inbrott skett i området.
Foto: Jenny Knutsson
Fredrik Danieluk har hand om cirka 650 lägenheter.

– Hittills har ungefär 30 procent av vårt bestånd fått förbättrat skalskydd. Vi betar av det successivt, säger Stångåstadens förvaltningschef Ulf Gustafsson.

Skalskydd handlar i det här sammanhanget om att hindra obehöriga från att över huvud taget att ta sig in i trapphusen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Fredrik Danieluk är områdesansvarig i Åbylund, som är ett av de områden där Stångåstaden kommit längst med det arbetet. De flesta av husen har redan fått nya entrélås.

– Det var en inbrottsvåg i Linköping för 1,5 år sedan. Då drabbades hyresgäster här. Men sedan dess har det varit lugnt, säger Fredrik Danieluk.

Annons

Men hyresgästerna får betala för säkerheten. De som bor i trappuppgångar där traditionella lås byts mot elektroniska som öppnas med taggar får en hyreshöjning på 49 kronor i månaden, eftersom det räknas som en standardhöjning. Även byte av lägenhetsdörr till en säkrare variant brukar ge höjd hyra.

Läs ocksåKriminell miljonrullning i lyxiga porten – med hyresvärdens hjälp: "Ekobrottsfabrik"Estniska huset i centrala Stockholm har under många år varit en bas för kriminella, utländska företagare.

Hyresgästen Berit Otterström, som bor i Åbylund, är trots hyreshöjningen nöjd med satsningen.

– Det känns tryggare nu, säger hon.

Annons

Läs mer: Så kan du stoppa tjuven!

Läs också"Spårlöst inbrott" direkt efter flytten – Niklas utan ersättning för sina vapen
Läs också Dyr nota när middagen for i golvet: "Jag fick panik" Hyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett år Jätteminskning av inbrott under pandemiåret

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.