Annons

Färre nybyggen i Göteborg

Göteborg ​Under första halvåret i år har fler bostäder blivit inflyttningsklara i Göteborg än under motsvarande period året innan. Dessutom har andelen hyresrätter ökat. Men samtidigt har antalet påbörjade lägenheter nästan halverats jämfört med förra året.

​Det visar färsk statistik från fastighetskontoret i Göteborg.

Annons
Kontoret sammanställer varje halvår uppgifter om ny- och ombyggnation i staden och av den senaste rapporten framgår att 973 nya bostäder har blivit inflyttningsklara under perioden januari-juni i år. Det är en ökning med 75 procent jämfört med samma period året innan.
För ovanlighetens skull är det nybyggda hyresrätter som dominerar statistiken. Av de 973 lägenheterna är 430 hyresrätter, resten bostadsrätter och villor.
Till de större hyresområden som blivit klara under första halvåret hör Wallenstams nybygge vid Mölndalsvägen med 60 lägenheter, Poseidons påbyggnad i Kaverös med 40 lägenheter, Bostadsbolagets nybygge på Stapelbädden på Eriksberg med 99 lägenheter  och Hamnhuset på Norra Älvstranden, ett energisnålt passivhus med 116 lägenheter.  Även i Torslanda har privata byggherrar byggt ett 80-tal hyreslägenheter.
Enligt rapporten har det också tillkommit 105 nya lägenheter genom ombyggnader, varav 61 är hyresrätter. Totalt har det alltså tillkommit drygt 1 000 nya bostäder under perioden.
Men samtidigt sjunker nybyggnadstakten.
Under första halvåret påbörjades bygget av 685 lägenheter, vilket nästan är en halvering jämfört med samma tid 2007. Och nu dominerar inte längre hyresrätterna.
Merparten som av det som börjat byggas under första halvåret är i stället bostadsrätter, följt av småhus, medan antalet påbörjade hyresrätter bara är 36 stycken och återfinns i Torslanda.
Samtidigt finns förstås också byggen som inte påbörjats under första halvåret utan pågått en längre tid men som inte heller blivit inflyttningsklara under den aktuella perioden. Sammanlagt handlar om cirka 3 000 bostäder, varav närmare hälften återfinns på Norra Älvstranden.

Annons
Läs också Lånestrategier för hyresgäster Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar" Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis" Emil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.