Annons

Fastighetsdrottning krävs på 1,5 miljoner

Hässelby Fastighetsdrottningen Wonna I de Jong har hamnat i konflikt med en hyresgäst som kräver 1,5 miljoner kronor i skadestånd. När de möttes i hyresnämnden gick det hett till. – Hennes hyresgäster bor som råttor, sade hyresgästen.
Foto: Roger Rosenlund
Kim Mirza krävde 1,5 miljoner av fastighetsdrottningen Wonna I de Jong.

Egentligen handlar det aktuella ärendet i hyresnämnden om huruvida ägaren till ett vandrarhem i Skarpnäck, Kim Mirza, får hyra fyra lägenheter i en annan fastighet till sin personal. Den rätten hävdar han genom ett skriftligt avtal undertecknat fastighetens förra ägare, Lännaholm Fastighetsförvaltning KB. Där står också att läsa att han genom sitt företag Hotel & Hostel 4U själv är skyldig att renovera lägenheterna och så har också gjorts. För minst 300 000 kronor per lägenhet, enligt Kim Mirza.

Men den överenskommelsen vill den nya ägaren Wonna I de Jong nu bryta för att själv hyra ut lägenheterna.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Jag vill renovera till högsta kvalitet, jag är själv med och väljer ut materialen, sa hon i hyresnämnden i veckan.

Men Kim Mirza har en helt annan version utifrån sina erfarenheter i fastigheten. Anledningen till att hon vill ha lägenheterna är för att sedan hyra ut dem till utländska byggarbetare, enligt honom. Precis som hon gör genom ett annat företag som specialiserat sig på att hyra ut till just utländska byggföretag, Easyflat living. Det företagsnamnet finns på flera av den nu aktuella fastighetens lägenhetsdörrar.

– De här lägenheterna är otroligt sunkiga. I vissa bor det sju åtta personer. Folk bor som råttor. De bor i källaren och det är inte tillåtet. De har till och med hyrt ut en städskrubb, sade Kim Mirza.

Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

– Varför vill du hyra av oss då, vi som är så dåliga, sade Wonna I de Jong, och fick till svar att det vill han egentligen inte alls längre.

– Jag får inte ens använda tvättstugan, jag känner mig trakasserad. Jag vill inte ha de här som hyresvärdar. Jag hade aldrig hamnat i den här situationen om jag haft den gamla värden.

Annons

Med den utgångspunkten kom parterna till en förlikningssituation där de två första buden stod mycket långt från varandra. Wonna I de Jong var först beredd att betala 50 000 om han flyttar ut snabbt.

Läs ocksåBelamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar

– Ett slag i ansiktet, det är vad en av hennes takkronor kostar, sade Kim Mirza i en paus i förhandlingen. Han krävde 1,5 miljoner kronor. Hyresnämndens förslag hamnade till slut på runt en halv miljon som parterna nu har en vecka att förhålla sig till.

Men det är inte första gången Wonna I de Jong anklagas för att hyra ut källarlokaler till polska byggarbetare. I ett stort reportage i Expressen nyligen berättade en man att han bor i en sådan i tre månader innan han åker hem till Polen igen. I samma artikel kallar hyresgästföreningens jurist Bengt Öhman Wonna I de Jong för en av Stockholms sämsta hyresvärdar. Och han känner till fler adresser fastigheter där det förekommer otillåten uthyrning.

– Jag har tips från flera hyresgäster som berättar att det bor utländsk arbetskraft i källarutrymmena i Wonna i de Jongs fastigheter.

Easyflat living förnekar att de skulle hyra ut källare. Deras norm är max fem personer per toalett och dusch, vilket i teorin skulle kunna gälla en etta.

– Men det måste ju finnas sovplats också, säger Mikael Lundström som däremot känner till andra i branschen som hyr ut källare.

Annons

Louise Vaerlien är koordinator på stadsbyggnadskontoret och hon berättar att kontoret är beroende av tips från allmänheten. Den är inte själv uppsökande.

– Vi arbetar utifrån de anmälningar vi får in från allmänhet och andra myndigheter. Ärenden om olovligt boende prioriteras oftast eftersom det är en misstänkt risk för liv och hälsa med tanke på brandskydd, säger hon.

Hem & Hyra frågade Wonna I de Jong om hur hon ställer sig till de uppgifter som framkommit i hyresnämndsförhandlingen.

– Vi har inga kommentarer. Och vi älskar det vi gör.

Läs också Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.