Annons

Fastighetskungen riskerar fängelse för grov rattfylla

Sundsvall Sundsvallsprofilen Stig Svedberg förlorade körkortet på plats när han stoppades av polisen kraftigt berusad. Svedberg blev rikskänd för sin medverkan i tv-serien Svenska miljonärer
En man i 50-årsåldern sittandes i en soffa.
Foto: Åsa Eriksson/ARKIV
"Det fanns inget uppsåt", kommenterar Stig Svedberg aktieköpet som nu granskats.

Det var efter att ett vittne sett en onykter man köra iväg i en Mercedes vid Sundsvalls sjukhus som polisen larmades. Föraren stoppades och visade sig ha 1,92 promille alkoholhalt i blodet. Gränsen för grov rattfylla är 1,0 promille.

Mannen visade sig vara ägaren till fastighetsbolaget Tvättbjörnen Förvaltning AB, Stig Svedberg. En lokalprofil som fått mycket uppmärksamhet i media för mer än stora fastighetsklipp. Han har bland annat varit tillfälligt anställd radiopratare och delägare i nyöppnad festvåning. Han blev känd för hela svenska folket när han bokstavligen badade i pengar i tv-serien Svenska miljonärer.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Händelsen utanför sjukhuset inträffade vid ettiden på eftermiddagen en tisdag i augusti. Polisen tog körkortet på plats, men en förundersökning är inledd och kan leda till en fällande dom. Grovt rattfylleri kan ge fängelse upp till två år, men är ovanligt.

 – Oftast handlar det om en till två månader eller villkorlig dom med samhällstjänst, men det är en bedömningsfråga utifrån hur hög promillehalten är och hur stor trafikfaran för andra uppskattats till, säger Jens Göransson på Åklagarmyndigheten.

Stig Svedberg berättar själv att han åkt till sjukhuset kvällen innan, parkerat och druckit sig full i bilen. När han sedan vaknade dagen efter var det full aktivitet utanför och han bestämde sig för att parkera om bilen för att ostört kunna sova vidare.

Läs ocksåFastighetskung stäms på 300 000 för tvivelaktiga aktieaffärerEn man i 50-årsåldern sittandes i en soffa.

Jag var i en mycket tråkig situation just då i mitt privatliv. Det hade pågått under en längre tid och jag hade inte sovit på över ett dygn. Jag tog med mig ett täcke och en kasse öl och åkte till sjukhusparkeringen för att sova. Ölen drack jag för att kunna varva ner, berättar Stig Svedberg för Hem & Hyra.

Han säger sig inte ha druckit en droppe alkohol på tio år innan händelsen, efter ett nyårslöfte han gav 2004.

Men i den situation jag var i då pressade mig till bristningsgränsen, säger Stig Svedberg.

Annons
Läs ocksåSundsvalls fastighetskung säljer stort och satsar på kinesiskt

Efter att ha parkerat om bilen, inte ens hundra meter bort enligt Svedberg, somnade han om och vaknade av att polisen knackade på rutan.

Efter att alkoholhalten uppmätts till 1,92 promille beslutade polisen att dra in körkortet med omedelbar verkan. Transportstyrelsen bedömde att indragningstiden skulle gälla i två år. Men Stig Svedberg tänker installera ett alkolås i bilen och kommer då att få tillbaka körkortet inom några veckor.

Hans Olars på Transportstyrelsen bekräftar att det är möjligt om personen inte har drogproblem och är beroende av att ha ett körkort, i tjänsten till exempel. Men Transportstyrelsen ställer också krav på skötsamhet under villkorstiden, service av alkolåset och läkarintyg annars kan beslutet hävas och körkortet återkallas.

Alkolås och installation bekostas också av personen själv, vilket ligger på mellan 20-30 000 kronor, säger Olars. Och även efter att två år gått kan man behöva styrka nykterheten en tid framåt.

En polisutredning angående rattfylleriet pågår, men Stig Svedberg ligger inte sömnlös för den sakens skull.

Är du inte orolig för en eventuell dom, du riskerar ju fängelsestraff?

Nej, inte alls! Jag vet ju inte ens om det blir en fällande dom, om jag gjort mig skyldig till ett brott eller inte, säger Stig Svedberg.

Annons

Är du ångerfull över det som hände?

Konstig fråga. Jag var mitt i en kris som jag kommit över nu. Idag mår jag ju bra och det är ju det som är huvudsaken. Naturligtvis ångrar jag att jag drack, men det tror jag att de allra flesta hade gjort om de varit i min situation. Jag har inte druckit sedan dess och ser det som en engångsföreteelse.

Har du dömts för något tidigare brott?

Bara fortkörning och p-böter. Inget annat. Jag är en lugn person.

Stig Svedberg är ägare till sammanlagt 28 fastigheter i Sundsvalls innerstad, Haga, Skönsmon, Essvik, Indal och Matfors.

Förundersökningsledare Nils Holgersson är på semester och har inte kunnat nås för en kommentar.

Läs också Tvättbjörnen kritiseras av hyresgäster och förening Krävs på återbetalning av hyror Hyresgästerna vill inte förhandla själva

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.