HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Felaktiga p-böter betalas inte tillbaka

Norrköping P-böter på över 200 000 kronor var felaktiga, men Norrköpings kommun tänker inte betala tillbaka pengarna. Samtidigt slapp företagsadresser besök av p-vakter i flera år, visar Hem & Hyras granskning.
Foto: Jenny Knutsson
Norrköpings kommun tänker inte betala tillbaka felaktiga p-böter.

Utanför hyreshusen vid Gamla Rådstugugatan och Källvindsgatan i Norrköping fick boende och besökare parkeringsböter, trots att p-förbuden var ogiltiga. Det kunde Hem & Hyra avslöja tidigare i år. Orsaken var att det var fel i kommunens lokala trafikföreskrifter.

På Gamla Rådstugugatan 1 innebar felet i föreskriften att det inte fanns något giltigt p-förbud på städdagar i sju års tid – trots uppsatta skyltar. Siffror som tidningen nu fått fram visar att kommunen felaktigt bötfällt 302 bilägare på drygt 211 000 kronor under perioden 2010–2017.

Läs ocksåExpert: Högst rimligt att kommunen betalar tillbaka

Flera juridiska experter som Hem & Hyra pratat med anser att kommunen inte haft rätt att bötfälla någon när det varit fel i föreskriften.

– Om jag vore kommunen så skulle jag betala tillbaka pengarna. Om de säger nej kan man gå till tingsrätten för att stämma kommunen på skadestånd, säger Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet, i en tidigare intervju.

P-förbudet på Gamla Rådstugugatan 1 i Norrköping var ogiltigt i sju år.

Efter Hem & Hyras publicering har kommunen utrett om de skulle göra en återbetalning. Men kommunens uppfattning är att parkeringsförbudet varit rätt trots felet i föreskriften och att de inte ska betala tillbaka några pengar till de berörda bilägarna.

– Vi tycker att felet ändå är ganska ringa. Det var skyltningen som stämde, men det var en miss i föreskriften och det har rättats till, säger Karin Jonsson (C), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.

Men även andra fel har upptäckts med kommunens parkeringsövervakning. Utanför tre olika företag i centrala Norrköping har kommunens p-vakter blivit instruerade att inte bötfälla några bilar under flera år. Trots att det funnits giltiga p-förbud på de aktuella gatorna.

Varför det varit så är inte helt klarlagt. Enligt kommunen ska det i ett fall berott på att ett företag varit intresserad att köpa gatumarken.

Läs ocksåDolt fel gör p-böter ogiltiga

”När markköp aldrig blev av missades det att återuppta övervakningen igen, något som vi alltså beklagar, men nu har rättat till”, skriver Christian Dahlskog, kommunens enhetschef, i ett mejl.

Läs också Hyresgäster: Lätt att parkera fel Här får dubbelt så många böter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.