Annons

Felaktiga p-böter betalas inte tillbaka

Norrköping P-böter på över 200 000 kronor var felaktiga, men Norrköpings kommun tänker inte betala tillbaka pengarna. Samtidigt slapp företagsadresser besök av p-vakter i flera år, visar Hem & Hyras granskning.
Foto: Jenny Knutsson
Norrköpings kommun tänker inte betala tillbaka felaktiga p-böter.

Utanför hyreshusen vid Gamla Rådstugugatan och Källvindsgatan i Norrköping fick boende och besökare parkeringsböter, trots att p-förbuden var ogiltiga. Det kunde Hem & Hyra avslöja tidigare i år. Orsaken var att det var fel i kommunens lokala trafikföreskrifter.

På Gamla Rådstugugatan 1 innebar felet i föreskriften att det inte fanns något giltigt p-förbud på städdagar i sju års tid – trots uppsatta skyltar. Siffror som tidningen nu fått fram visar att kommunen felaktigt bötfällt 302 bilägare på drygt 211 000 kronor under perioden 2010–2017.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Flera juridiska experter som Hem & Hyra pratat med anser att kommunen inte haft rätt att bötfälla någon när det varit fel i föreskriften.

– Om jag vore kommunen så skulle jag betala tillbaka pengarna. Om de säger nej kan man gå till tingsrätten för att stämma kommunen på skadestånd, säger Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet, i en tidigare intervju.

Annons
P-förbudet på Gamla Rådstugugatan 1 i Norrköping var ogiltigt i sju år.

Efter Hem & Hyras publicering har kommunen utrett om de skulle göra en återbetalning. Men kommunens uppfattning är att parkeringsförbudet varit rätt trots felet i föreskriften och att de inte ska betala tillbaka några pengar till de berörda bilägarna.

– Vi tycker att felet ändå är ganska ringa. Det var skyltningen som stämde, men det var en miss i föreskriften och det har rättats till, säger Karin Jonsson (C), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.

Men även andra fel har upptäckts med kommunens parkeringsövervakning. Utanför tre olika företag i centrala Norrköping har kommunens p-vakter blivit instruerade att inte bötfälla några bilar under flera år. Trots att det funnits giltiga p-förbud på de aktuella gatorna.

Annons

Varför det varit så är inte helt klarlagt. Enligt kommunen ska det i ett fall berott på att ett företag varit intresserad att köpa gatumarken.

Läs ocksåExpert: Högst rimligt att kommunen betalar tillbaka

”När markköp aldrig blev av missades det att återuppta övervakningen igen, något som vi alltså beklagar, men nu har rättat till”, skriver Christian Dahlskog, kommunens enhetschef, i ett mejl.

Läs också Dolt fel gör p-böter ogiltiga Hyresgäster: Lätt att parkera fel Här får dubbelt så många böter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.