Annons

Dolt fel gör p-böter ogiltiga

Norrköping Ett skrivfel av Norrköpings kommun gör att parkeringsböter för 10.000-tals kronor är ogiltiga. På Gamla Rådstugugatan har kommunen felaktigt bötfällt bilister i sju år, visar Hem & Hyras granskning.
Foto: Jenny Knutsson
P-förbudet på Gamla Rådstugugatan 1 i Norrköping var ogiltigt i sju år.

För två år sedan sattes skyltar upp om parkeringsförbud på Källvindsgatan i Norrköping. Strax efteråt upptäckte Hasse en gul remsa på sin bil.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Jag blev förbannad, man behövde inte betala på söndagar. Så jag överklagade boten till polisen, berättar Hasse, som egentligen heter något annat.

Polisen gav honom rätt och p-böterna på 400 kronor betalades tillbaka. Men skälet var inte att han stod där en söndag utan att det saknades en lokal trafikföreskrift, LTF, för parkeringsförbudet.

– Det var en kommunikationsmiss mellan oss och entreprenören som satte upp skyltarna. De ska normalt inte komma upp om det inte finns någon giltig LTF, säger Rosita Mathiesen, gatuingenjör på Norrköpings kommun.

Läs ocksåFelaktiga p-böter betalas inte tillbaka

En månad senare, i april 2017, hade kommunen fixat den aktuella föreskriften. Men dessförinnan hade åtta andra bilister blivit bötfällda på sammanlagt 3 200 kronor för förbudet som inte var giltigt. När Hem & Hyra går igenom de felaktiga p-böter som polisen upphävt under samma år hittar vi flera liknande fall.

Annons

På Gamla Rådstugugatan 1 i Norrköping bötfälldes en bilist på 700 kronor i juli 2017 för att ha parkerat på en städdag. Men polisen rev mannens p-bot sedan man upptäckt ett skrivfel i den lokala föreskriften som funnits sedan juni 2010. Enligt polisen saknas just ordet ”Inte” i kommunens dokument vilket gör att parkeringen är tillåten även på städdagarna.

Föreskriften med skrivfelet, där parkeringen är tillåten.

– När vi prövar ett bestridande så gör vi det utifrån trafikförordningen eller utifrån en lokal föreskrift. Kan vi inte se att anmärkningen varit lagligt utfärdad så ska den ju undanröjas, säger Robert Ericson, gruppchef för polisens rättsavdelning i Norrköping.

Om ni upptäcker fel vidtar ni några åtgärder?
– Nej, det är kommunen som ska göra det i så fall.

Polisen informerade kommunen som rättade föreskriften i september 2017. Men Norrköpings kommun har inte sökt upp de bilister som felaktigt blivit bötfällda där under sju års tid. Bara under perioden mars 2016–september 2017 rörde det sig om 78 bilister som fått betala totalt 54 600 kronor i böter.

Hos Norrköpings kommun finns cirka 1 500 lokala trafikföreskrifter. Om det är fel eller brister i någon är inget som kommunens parkeringsvakter brukar kontrollera.

Läs ocksåExpert: Högst rimligt att kommunen betalar tillbaka

– Har vi gjort fel så är det inte bra, naturligtvis. Men vi har inte gjort ett medvetet fel i det här läget, vi har inte vetat bättre. Det här har kommit som en överraskning för oss, säger Eva Vallner, parkeringschef på Norrköpings kommun.

Annons

Men har ni rätt att utfärda böter om det fattas eller är fel i en föreskrift?
– Nej, egentligen inte. Men det ingår inte i våra arbetsuppgifter. Vi har inga krav på oss att kontrollera att LTF:erna är rätt. Men våra vakter är ytterst noggranna, de skriver aldrig om de vet att det är fel på en LTF, säger Eva Vallner.

2017 utfärdade Norrköpings kommun parkeringsböter för 14 miljoner kronor. Men det är bara de som överklagat till polisen som har chans att få tillbaka felaktiga bötespengar. Något som skulle ha skett inom sex månader från att p-böterna utfärdades.

– Har inte personen som fått anmärkningen klagat så är det inte så mycket att göra åt det. Det är inte så att vi sitter och tjänar pengar på att vi gjort fel medvetet, det är inte alls så, säger Eva Vallner.

Fakta: Gator där p-förbudet varit ogiltigt

Gamla Rådstugugatan 1, Norrköping
Under perioden 30 juni 2010–3 september 2017 har det funnits skyltar om parkeringsförbud på tisdagar mellan klockan 7–10. Den lokala trafikföreskriften 0581 2010:0787 har innehållit ett skrivfel som innebär att det inte funnits något parkeringsförbud där under den tidsperioden. Den 4 september 2017 utfärdades en giltig föreskrift.

Källvindsgatan 16, Norrköping
Under perioden mars–19 april 2017 har det funnits skyltar om att parkering är tillåten max 15 minuter. Norrköpings kommun har inte haft någon lokal trafikföreskrift för förbudet under den perioden. Den 20 april 2017 utfärdades en giltig föreskrift.

Läs också Hyresgäster: Lätt att parkera fel Här får dubbelt så många böter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.