Annons

Här får dubbelt så många böter

Östergötland Norrköping utfärdar dubbelt så många parkeringsböter än Linköping. Men varför det ser ut så beror på vem du frågar.
Foto: Jakob Kindesjö / Jenny Knutsson
Norrköping utfärdar dubbelt så mycket p-böter än grannkommunen Linköping.

Under 2017 skrev Norrköpings kommun ut drygt  22 000 parkeringsböter medan Linköping bara hälften. Kanske beror det på antalet p-vakter, där Norrköping har 16 och Linköping 9-10 stycken. Men räcker det som förklaring?

– Det beror på att vi har helt olika många kommunala p-platser att övervaka. Norrköping har över 9 000 p-platser och Linköping ska enligt uppgift ha cirka 2 500. Ska man göra den jämförelsen rättvisa så utfärdar Linköping mer än oss, säger Eva Vallner, parkeringschef på Norrköpings kommun.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Men i Linköping kan kommunen inte uppge antalet p-platser då de håller på att räknas.

– Det kan nog vara riktigt att de har fler p-platser än vi. Sedan kan man konstatera att Linköpingsborna har en ganska god kultur att betala sin parkering och därför blir det inte så mycket anmärkningar, säger Johan Fällström, trafikingenjör på Linköpings kommun.

Annons

Gör man inte det i Norrköping?
– Det sa jag inte, jag väljer att hålla mig till Linköping.

Läs ocksåDolt fel gör p-böter ogiltiga

P-förbud på städdagar är den vanligaste orsaken till böter i bägge kommunerna. Men även här finns det skillnader. Norrköping har städdagar året runt, medan Linköping har det under oktober–april.


– Det är ju till för att skotta bort snö, sopa bort löv och grus. Sommartid behövs det inte, säger Bengt Andersson, arbetsledare på Dukaten i Linköping.

Annons

– Man kan tycka att det är galet om det inte kommer någon och städar. Vi har inte koll på det. Vår uppgift är att övervaka platserna, säger Eva Vallner i Norrköping.

Läs ocksåHyresgäster: Lätt att parkera fel
Läs också Felaktiga p-böter betalas inte tillbaka Expert: Högst rimligt att kommunen betalar tillbaka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.