HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Felmedicinerad hyresgäst slog sönder hyresrätt

Skåne Hyresgästen slog sönder vattenrör, toalettstolen, diskmaskinen och gjorde ett stort hål i väggen. Själv minns mannen ingenting. Nu har hyresnämnden bestämt att hyresgästen får bo kvar i sin bostad.
Foto: Hyresnämnden
Förödelsen i hyresrätten blev stor efter mannens utbrott. Det var inte bara saker som slogs sönder utan även vattenledningar. Vattnet sprutade ut i lägenheten och orsakade vattenskador i mannens lägenhet samt i lägenheten under.

Hyresgästen i Skåne har inga anmärkningar sedan tidigare. Men den 1 januari i år blev allt fel. I ett ursinnigt anfall förstörde mannen sin hyresrätt.

Enligt de handlingar som har kommit in till hyresnämnden i Malmö slog mannen bland annat sönder vattenrör vilket medförde att golven i lägenheten vattenfylldes. Hyresgästen ska även ha slagit sönder toalettstolen, diskmaskinen, en fönsterruta samt orsakat ett hål i en vägg. Utöver detta smutsade och skräpade mannen ner hela bostaden.

Läs ocksåKlagade för mycket - nu ska hela rasket rivasHål i ett innertak

Hyresgästen nekar inte till anklagelserna men berättar att han själv inte minns något från händelsen. Han uppger att han själv blev mycket ledsen när han såg de skador som han hade orsakat. Vidare uppger mannen att han i samband med vandaliseringen blev tvångsintagen på sjukhus.

Hyresvärden ansåg att skadegörelsen var så allvarlig att hyreskontraktet borde avslutas. Ärendet blev därmed ett fall för hyresnämnden. Under förhandlingarna i nämnden bad hyresgästen om att få bo kvar. 

Enligt ett läkarutlåtande drabbades mannen av ett psykotiskt tillstånd som förmodligen orsakats av adhd-medicinen Elvanse. Mannens läkare intygade även att hyresgästen ska få kontinuerligt stöd av sjukvården samt att medicinen som tros ha orsakat psykosen har bytts ut.

Läs ocksåSlog sönder sin lägenhet - Orsakade vattenskada för en miljonLägenheten i Fortinovas hyreshus i Lilla Edets kommun demolerades helt av den 40-årige hyresgästen som drabbats av en psykos.

Trots mannens sjukdomsbild var inte värden intresserad av någon förlikning utan ville att hyresnämnden skulle avgöra ärendet. Hyresnämnden valde att avslå hyresvärdens ansökan. 

I sitt beslut påpekade hyresnämnden att hyresgästen ”har visat stor vilja att ställa tillrätta det han har orsakat genom att åtgärda skador och erbjuda betalning samt vilja att försäkra sig om att få rätt behandling”. Nämnden uppger även att de anser att det handlar om en engångshändelse och att risken för upprepning är liten.

Läs också Jessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls" Alla blev uppsagda – har fortfarande inte fått tillbaka deposition: ”Risk för konkurs” Svåra fuktskador i sju lägenheter – hyresgäst anmälde inte vattenläcka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.