HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fem bolag i Värmland tar ställning mot våld

Värmland Fem bostadsbolag i Värmland har tagit ställning mot våld i nära relationer via föreningen Huskurages policy. Senast KBAB.

Vad gör du när du misstänker att en granne blir misshandlad? Huskurage vill få dig att ringa på och fråga hur det står till.

Fem bostadsbolag i Värmland har tagit ställning mot våld i nära relationer via föreningen Huskurages policy. Först ut var Munkforsbostäder, Forshagabostäder, Willhem och nu senast: Kristinehamnsbostäder och KBAB.

Läs ocksåNiodubblad vinst efter renovering – hyrorna drivs upp

– Vi hoppas att det ska göra stor skillnad. Det har visat sig att om den som blir utsatt för våld i hemmet tror att någon hör och kommer att larma så ökar benägenheten att ropa på hjälp, säger Mikael Linderholm som arbetar med trygghetsfrågor inom KBAB.

Utöver informationsmöten kommer policyn mot våld att sättas upp i trapphusen. Där står det hur man ska agera om man misstänker att en granne blir misshandlad (se faktaruta intill).

En kvinna som under många år levde i ett förhållande där hon blev misshandlad är Seija.

Läs ocksåÖbo vill höja med 3,5 procent – "hyresnivån är relativt låg"

– Bara det att se informationen i trappuppgången varje dag hade stärkt mig. Det hade gjort att jag känt mig sedd och trodd. När man lever i ett sådant förhållande så blir det till slut normalt att bli slagen. Men att veta att grannar bryr sig skulle påminna om att det faktiskt inte är det, säger hon.

Seija berättar om ett tillfälle då en kvinna faktiskt ringde på och frågade vad som hände i lägenheten och ringde polisen.

– Han tvingade mig att gå in i duschen och vara tyst. Jag vågade inte annat, inte ens när jag hörde att polisen stod utanför. Så det jag vill säga är att man som granne inte ska ge upp. Det kan ta tid. 

Läs ocksåHyresvärd blev dödshotad på visning

I Örebro län har hitills inget bostadsbolag antagit policyn. Örebrobostäder vill att initiativet ska komma från hyresgästerna.

Fakta: Våld i nära relationer

 Minst 150 000 barn bor i hushåll där det förekommer våld.Varje år dödas över 20 personer av våld i nära relationer. Majoriteten är kvinnor, men även barn och män dödas av närstående. Även om våldet utövas av både kvinnor och män, så är det männen som står för det grövsta och dödliga våldet i störst utsträckning.

Källa: www.huskurage.se

Fakta: Om du misstänker att en misshandel pågår:

• Ring på dörren och fråga hur det är. Ta hjälp av en granne eller bovärd om det känns bättre.• Alternativt: ring på och gå tillbaka till din lägenhet om du inte vill stå kvar. På så sätt har du visat att någon uppmärksammat situationen och gjort en insats för att stoppa eventuellt våld.• Ring polisen på 112.• Meddela dina bovärdar.Om misshandeln inte är pågående:• Fråga din granne när du möter hen hur det står till. Allt för att visa att du har hört och bryr dig.

Källa: Huskurage

Läs också Blev vräkt - misshandlade hyresvärden Massiv protest mot Öbos planer för Västhaga

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.