HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Femte misstänkta vräkningen för asylboende

Kil Ännu en gång misstänker Hyresgästföreningen att en hyresvärd försöker köra ut hyresgäster för att i stället hyra ut till Migrationsverket och asylsökande.

Det var tidningen Nerikes Allehanda som i helgen skrev om hyresgäster i Brevens Bruk i Örebro län som skrivit på nya kontrakt i samband med att hyresfastigheten där de bor bytte ägare.

Hyresgästerna uppmärksammade inte att det nya kontraktet de skrev under även innebar att de sa upp sitt besittningsskydd – det vill säga rätten att bo kvar.

Läs ocksåEkonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen

Företaget som köpt fastigheten är enligt Nerikes Allehanda Stockholmsföretaget Omsorgshuset, som driver bland annat LSS-hem, HVB-hem och asylboenden.
 
Och även om företaget inte är öppna med vilken verksamhet de tänker bedriva i fastigheten misstänker Hyresgästföreningen att det är det femte misstänkta fallet där hyresvärdar försöker bli av med permanenthyresgäster eftersom det är mer lukrativt att hyra ut till Migrationsverket. Andra kommuner där man uppmärksammat liknade saker är bland annat i Lindesberg och Kil.

Det hittills enda bekräftade fallet är i Torsby där en hyresvärd erbjöd sina hyresgäster kompensation i form av pengar och flytthjälp för att de skulle flytta då han i stället ville hyra ut till Migrationsverket. Han var öppen med att det var pengarna som lockade. Hyrsvärden berättade att hyrorna drog in cirka 295 000 på ett år. Men att han räknade med intäkter på över 10,3 miljoner per år med samma fastighet som asylboende. 

När inte alla hyresgäster ville bli utköpta, sa hyresvärden upp de övriga. Hyresgästföreningen förberedde sig på att driva ärendet i hyresnämnden för att där avgöra om asylboende är att räkna som annan verksamhet och därför giltigt skäl för uppsägning.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Men då den sista hyresgästen också valde att flytta, kom ärendet aldrig upp i nämnden. Något som Hyresgästföreningen vill veta eftersom man misstänker att det här är något som kan komma att öka.

Och inte heller i Brevens Bruk verkar föreningens jurister kunna gå vidare till hyresnämnden med den principiellt viktiga frågan:

– Det är ett oerhört klandervärt beteende från den tidigare hyresvärden att använda sitt förtroendekapital för att få hyresgästerna att skriva på det här kontraktet där de frånsäger sig besittningsskyddet, det måste jag säga. På det här sättet kommer den nya värden runt frågan som vi ville driva i Torsby: om asylboende är att räkna som annan verksamhet. Nu spelar det ingen roll vad hyresvärden vill göra av fastigheten, eftersom hyresgästerna skrivit på avtalet där de frånsäger sig sitt besittningsskydd, säger Thomas Saglind som är jurist på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Nu ska juristerna på föreningen gå igenom de elva hyresgästernas avtal – och under vilka förutsättningar de skrivits på. 

– Är det så att vi kommer fram till att avtalet av någon anledning inte gäller, så kanske vi igen kan driva ärendet på samma sätt som vi tänkt i Torsby och få det prövat. Men det vet vi inte än.

Nu är det den femte gången sedan i somras som Hyresgästföreningen i Örebro misstänker att hyresgäster får flytta för att hyresvärdar tjänar mer på att hyra ut till Migrationsverket. Vad har ni för råd att ge till hyresgäster som riskerar att hamna i en liknande situation?

– För det första – skriv aldrig på ett nytt avtal eller kontrakt innan du gått igenom det ordentligt! Ta emot det och gå hem och läs igenom. Vid minsta tvekan – hör av dig till någon juridikkunnig person som kan förklara vad det är du skriver på. Har du väl satt namnet på ett sådant här kontrakt är det svårt att göra det ogjort. Du kan skriva under med ditt namn och få ett dåligt mobilabonnemang, det kan du leva med. Men när det gäller din lägenhet som här, så kan det faktiskt innebära att du inte har någon bostad.

Läs också Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Pojke föll sex meter när balkongen gav vika – hyresvärden dömd på nytt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.