Annons

Fick flytta fem gånger – får 33 000

Trollhättan Anette fick flytta fem gånger på ett drygt år på grund av fuktskador och mögel. Nu får hon 33 000 kronor i ersättning av bostadsbolaget Eidar.​

Anette Gustavsson flyttade in i en lägenhet på Sädesbingen i april förra året. Sedan dess har hon flyttat mellan olika lägenheter hela fem gånger, på grund av fuktskador och mögelproblem.

– Lägenheterna är unkna och sunkiga. Jag har varit sjuk och min astma har blivit mycket värre. Jag tror inte att jag är den enda drabbade men många som bor här talar dålig svenska eller hyr genom socialtjänsten. De vågar inte klaga, sade Anette till Hem & Hyra vid en intervju en vecka innan medlingen i hyresnämnden ägde rum.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Nu får hon alltså 33 000 kronor av kommunala bostadsbolaget Eidar. I avtalet står dock att parterna inte får kommentera uppgörelsen så när Hem & Hyra ringer igen, förklarar hon att hon inte längre kan uttala sig och att hon inte vill bli fotograferad. Men hon berättar att hon har flyttat till en annan ort och att hon i dag mår mycket bättre.

Enligt Anette har det funnits fukt och mögel i flera av lägenheterna och hon har flyttat fram och tillbaka på grund av konstaterade vattenskador. DNA-analyser har gjorts i två av de lägenheter hon har bott i. ”Indikerar fuktskada”, står det på den ena. Den andra visar knappt 8 000 mögelorganismer per kvadratcentimeter, vilket beskrivs som ”3 till 10 gånger mer än normalt”.

– Det är ett förhöjt värde av mögel, säger Björn Mälarstig, vd för företaget AnoZona som utfört analyserna.

Läs ocksåAnn-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”Bengt och Ann-Charlotte Wassenius, Sture och Ann-Christin Sallander, Mars, Trollhättan, Eidar, kollage, KW

– Jag är inte läkare och kan inte säga hur det kan vara skadligt men vid ett värde uppåt 10 000 har hyresvärden alldeles säkert ett antal klagomål, säger han.

Annons

När Hem & Hyra besöker Sädesbingen och talar med några av hyresgästerna, visar det sig att Anette inte är den enda som upplever att det finns problem. Två kvinnor som dricker kaffe medan barnen leker, pekar på tre olika lägenheter där de har vänner som har problem med mögel.

– Och din dotter har ju astma, säger den ena kvinnan till den andra.

Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.

En kvinna som bor i en bostadsrätt i närheten berättar att hon och hennes grannar hyrde evakueringslägenheter i hyreshusen på Sädesbingen för några år sedan.

– Badrummen var vidriga. Det luktade mögel redan när man klev in i lägenheterna, säger hon.

Carina Johansson, förvaltningschef på Eidar, känner inte igen sig. Förutom Anette har bara en familj hört av sig till bostadsbolaget och uttryckt oro för mögel. De har evakuerats.

– Mätningarna som vi har gjort tyder inte på något utbrett mögelproblem. Däremot har vi fått indikationer på fukt och har haft problem med vattenskador. Det är därför vi genomför stamrenovering som kommer att bli klar i december.

Annons

En kvinna beskriver att det redan för många år sedan luktade mögel när man klev in i lägenheterna?

– Ja, och så kan man uppleva det: ”det lukter unket härinne, det luktar mögel”. Men det kan till exempel vara fuktig betong som luktar så. För att veta att det finns mögelproblem måste man genomföra tester.

Carina Johansson påpekar att hyresgästerna inte ska tveka att höra av sig om de misstänker mögel.

– Det ligger i vårt intresse att åtgärda skador så snabbt som möjligt och jag tycker att vi har gjort vad vi har kunnat för Anette. Det kan uppstå mögel och det kan vi inte hjälpa, det är först om vi låter bli att åtgärda som vi gör något fel.​

Läs också Så undviker du mögel – fyra riskplatser i lägenheten: ”Måste städa bort” La sin avföring i glasslådor – lät möglet ta över hela badrummet Mikaela tvingades leva i mögel i månader utan att värden agerade: "Gigantiskt problem"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.