HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fick rätt om lägenhetsbyte

Dalarna Kvinnan var gravid och ville byta till sig en större lägenhet, men Tunabyggen sa nej. Nu har hon fått rätt i hyresnämnden.
Hyresnämnden slog fast att de två kvinnorna hade rätt att byta lägenheter med varandra.

Det var när Borlängekvinnan fick reda på att familjen skulle utökas som hon började se sig om efter en större lägenhet. Förutom att det skulle bli trångbott kände hon sig otrygg i bostadsområdet, som dessutom saknade lekpark.

Efter att på alla sätt försökt hitta en större lägenhet fick hon kontakt med en kvinna som önskade sig ett mindre och billigare boende. Ett byte passade båda parterna.

Läs också1 200 hyresgäster får ny hyresvärd

Båda var hyresgäster hos det kommunala bostadsbolaget Tunabyggen – som motsatte sig bytet.

Anledningen var att kvinnan som ville ha en större lägenhet hade bott mindre än ett år i sin bostad. Då har man enligt Tunabyggens praxis inte rätt att byta lägenhet med någon annan hyresgäst.

Kvinnan tog saken till hyresnämnden – som nu har beslutat till hennes fördel. Domstolen skriver att det finns beaktansvärda skäl för att ett byte kan ske och att det inte nämnvärt påverkar Tunabyggen. Det fanns heller inga andra skäl som talade mot ett byte.

Läs också"Trygga bostadsområden lönar sig också ekonomiskt"
Fakta: Det här säger lagen

En hyresgäst får överlåta hyresrätten till sin bostadslägenhet för att genom byte få en annan bostad, om hyresnämnden lämnar tillstånd till överlåtelsen.

Tillstånd ska lämnas, om hyresgästen har:

1. beaktansvärda skäl för bytet och

2. detta kan äga rum utan påtaglig olägenhet för hyresvärden

3. samt inte heller andra särskilda skäl talar emot bytet

Läs också Arga hyresgäster i nybyggt hus ger inte upp – kräver att felanmälan ska fungera Bötfälld för några veckor på fel adress: ”Vill inte ha mer problem” Parkett och dörr 52 000 kronor dyrare när hyresgästen vägrade betala

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.