Annons

Fick tillbaka 15 000 av hyran

Nora Janna Dyst från Nora fick rätt mot sin hyresvärd. Hyran som hon och sambon betalat var för hög. Efter ett beslut från hyresnämnden får paret tillbaka närmare 15 000 kronor.

Janna Dyst och hennes sambo flyttade i augusti förra året in i en lägenhet i Stockholm, som de betalade med en hyra på
8 900 kronor.

Lägenheten hade det hittat på för uthyrning av en privatperson på blocket.se och de tyckte hela tiden att hyran var märkligt hög.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Det sved varje gång vi betalade hyran, sa hon i en artikel i Hem & Hyra i höstas som handlade om att det är lätt för ungdomar från landet att bli lurad när de flyttar till storstäder.

Därför kontaktade paret Hyresgästföreningen som kunde meddela att den verkliga hyran 3 700 kronor lägre: 5 200 kronor.

Annons

Janna och hennes sambo kontaktade värden och sa att de inte tänkte betala så mycket –  och blev vräkta.

Läs ocksåVar fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin viljaUnga vuxnas boende 2023 Ola Palmgren

Men hyresvärden sänkte trots allt hyran de tre sista månaderna till 6 200 kronor.

I tisdags den här veckan, beslutade hyresnämnden i Stockholm att Janna och hennes sambo ska få tillbaka 14 800 kronor av överhyran de betalat in.

Hyresvärden hade nämligen sänt in ett brev till Hyresnämnden där de skrev att de tyckte att lägenheten var värd mer än 5200 kronor eftersom de rustat den och eftersom de ville tjäna pengar på att hyra ut den.

Annons
Läs ocksåHar du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämndenBilden visar en lagbok och en domarklubba.

I brevet skrev värden att lägenheten var värd 6 200 kronor -och det tog hyresnämnden fasta på och undrade om parterna därmed var villiga att komma överens om en förlikning.

– Det känns så himla bra. Det är som att man har fått pengar fast det egentligen är vi som betalat in dem från början, säger Janna Dyst.

Läs också Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Hyresrätter blir hotell – med skyhöga hyror: ”Utnyttjar människors behov av ett hem” Hyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.