Annons

Fick tillstånd i fyra år – nu stoppar värden andrahandsuthyrning

Göteborg Göteborgsparet sökte tillstånd för ännu en längre andrahandsuthyrning. Men värden sa nej. Även om paret anger exakt samma orsak som tidigare har de inte längre tillräckligt bra skäl. Hyresnämnden håller med.
Foto: Jenny Knutsson
Paret vistas på sydliga breddgrader under sommarhalvåret. Men nu får de inte längre hyra ut sin lägenhet i andra hand under tiden.

De senaste fyra åren har göteborgarna hyrt ut sin trerummare i andra hand i långa perioder, med tillstånd från hyresvärden. Skälet är att de tillbringar somrarna utomlands, i ett hyrt hus.

De tjänar inga pengar på uthyrningen. Huset de hyr finns i deras tidigare hemland, nära släkt och vänner. Att kunna träffa dem har en positiv inverkan på hälsan. Enligt paret är de sjuka och klarar vintern i Sverige bättre om de tillbringar somrarna längre söderut.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När de vände sig till värden med ytterligare en förfrågan om andrahandsuthyrning, från 1 maj till 31 oktober i år, blev svaret nej för första gången. Hyresvärden tycker inte att skälet är tillräckligt starkt.

Paret förstår inte varför. Ingen har tidigare ifrågasatt deras skäl eller krävt några intyg. De vände sig till hyresnämnden för att få igenom andrahandsuthyrningen.

När hyresnämnden prövade saken hade paret kommit in med ett läkarintyg för att styrka sin sak.

Annons
Läs ocksåMormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstolMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd

Men värden ifrågasätter intyget. Det framgår inte om det är en behandlande läkare skrivit det eller hur ett varmare klimat skulle gynna paret. Dessutom borde de vistas på varmare breddgrader under vintern och i Sverige på sommaren om det krävs av medicinska skäl.

Hyresgäster har rätt att hyra ut sin lägenhet i andra hand om hyresnämnden ger tillstånd. Då krävs att hyresgästen har beaktansvärda skäl och att värden inte har befogad anledning att vägra.

Beaktansvärda, alltså tillräckligt bra, skäl kan vara en längre utlandsvistelse. Men enligt praxis krävs starkare skäl när det handlar om återkommande andrahandsuthyrningar än när det är fråga om en enstaka.

Läs ocksåSå rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga”Annie Dahlberg söker bostad i andra hand.

Enligt nämnden har paret inte framfört något som talar för att de ska få tillstånd till ytterligare en uthyrning.

Annons

Hyresnämndens beslut får inte överklagas.

LÄS MER: Göteborgsparet Anita och Per Giselsson följde alla regler. Men drömmen om ett helt år i sommarstugan höll på att kosta dem deras hem.  

Läs också Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan Hyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.