Annons

Fläktar ska få bort möglet på Lindholmen

Göteborg Nya fläktar har gett stor effekt mot fukt och mögel i studentbostäderna på Lärdomsgatan i Göteborg. Problemet är bara att fläktarna är högljudda.

Hem & Hyra skrev i vintras om möglet och fuktskadorna i det nyuppförda studentboendet Lindholmen Container Park.

Efter att både miljöförvaltningen och Hyresgästföreningen satt press på ägarna byttes alla frånluftsfläktar ut i somras.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det har blivit mycket bättre efter det, säger Verena Schödl, som bor i ett av husen.

Numera räcker även varmvattnet, vilket det inte gjorde förut .

– Det är fortfarande ofta saker man måste felanmäla, men är det något viktigt så kommer de fort och åtgärdar det, säger hon.

Annons
Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Andra boende som Hem & Hyra pratar med säger samtidigt att  fläktarna fört med sig nya problem.

– De är så högljudda att det inte går att sova. Varje kväll måste jag dra ur säkringen, som även går till köksfläkten och taklamporna, säger en student.

Miljöförvaltningen har hittills fokuserat på fukten. Miljöinspektör Kristina Winnansson säger att hon är beredd att avsluta tillsynsärendet mot ägaren Urban Cribs.

Läs ocksåGranne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong

– Vi har fått in protokoll över godkänd OVK (obligatorisk ventilationskontroll). Jag gjorde en inspektion av en lägenhet och såg inga brister då vad gäller fukt, mögel eller ventilation. Jag har även frågat de hyresgäster som lämnade in klagomål om hur de upplever boendemiljön i sina lägenheter nu, och de som har svarat och bor kvar upplever inga problem med fukt och mögel, säger Kristina Winnansson.

Annons

Hyresgästföreningen vill för det första se efter att alla brister verkligen är åtgärdade. Sedan kommer frågan om pengar tillbaka på hyran.

– Det får vi förhandla om. Det bästa är om det går att göra en överenskommelse, går inte det får vi driva ärendet i tingsrätten, säger Erik Lindahl på Hyresgästföreningens juridiska avdelning.

Även containerhusen på Beryllgatan (med annan ägare) har haft stora problem. Men där är inte Hyresgästföreningen inkopplad.

Läs också Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav" Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Svartsjuk flickvän vägrade flytta ut – gick bärsärk i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.