Annons

Fler förhandlingar för Hyresgästföreningen

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg får rätt att förhandla hyran för ytterligare fastigheter i Uddevalla och Vänersborg. Dessutom förlängs en förhandlingsordning, som en Boråsvärd hoppades avsluta.
Foto: Kajsa Wedberg
Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg har vunnit flera tvister kring förhandlingsordning i hyresnämnden.

Bakgrunden är tre beslut i Hyresnämnden i Göteborg. I Uddevalla handlar det om fastigheten Hinden 10 på Blekevägen 35 där Bazelius Fastigheter AB är hyresvärd. När Hyresgästföreningen frågade de som bor i husets sju lägenheter var det tre som sade ja till förhandlingsförordning. Men när Hyresgästföreningen försökte få till ett avtal med hyresvärden fick man inget svar. Bazelius Fastigheter AB dök inte heller upp när nämnden kallade till förhandling. Nu har dock nämnden bestämt sig för att gå på Hyresgästföreningens linje.

I Vänersborg handlar det om fastigheten Misteln 9 på Drottninggatan 14 och Edsgatan 22A. Hyresvärden Ä & Ä Fastighets AB tyckte inte att någon förhandlingsordning skulle införas och ärendet hamnade i hyresnämnden. Rättspraxis säger att det räcker att 30 procent av hyresgästerna vill ha förhandlingsordning för att en sådan ska införas. På Misteln 9 var det tre av nio som ville ha Hyresgästföreningens hjälp att förhandla hyrorna. Enligt hyresnämnden var det fullt tillräckligt, varför förhandlingsordning införs från och med den första september.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det tredje beslutet rör fastigheten Byttorpshage 4 på Hästhagegatan 24 i Borås. Där ville värden, Peter Kron Fastigheter 1 AB, säga upp den förhandlingsordning som redan fanns. Värden ansåg sig ha en ”…mer eller mindre personlig kontakt med sina hyresgäster” vilket gjorde det möjligt att direktförhandla hyresvillkoren med dem. Hyresgästföreningen å sin sida menade att uppsägningen av skett för sent för att träda i kraft under 2017. Nämnden gick på föreningens linje och förhandlingsordningen förlängs tillsvidare.

Annons
Läs också "Det enda vi får höra är att vi är gnälliga" ''Fastighetsmäklaren lurar sina hyresgäster'' "Huset som värden glömde" Här tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart” Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.