HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fler hyresbeslut i jättetvist överklagas

Göteborg De juridiska turerna kring hyran för 43 000 hushåll i Göteborg fortsätter. Nu har ännu ett beslut från hyresnämnden överklagats.

Som Hem & Hyra tidigare har skrivit började jättetvisten mellan Fastighetsägarna GFR och Hyresgästföreningen behandlas i hyresnämnden tidigare i vår.

Konflikten – som rör hyran för runt 43 000 hushåll i Göteborg – grundade sig i att Fastighetsägarna GFP valde att stranda hyresförhandlingarna i januari. Bollen hamnade då hos hyresnämnden, som nu har uppgiften att bestämma hyran för tiotusentals göteborgare.

Läs ocksåSvarta kontrakt: Lägenhet i Leksand skulle användas för skenbyte – "dåligt riggat"

I april inleddes rättsprocessen, och hittills har hyran i ett par fastigheter bestämts. Hyran för ett antal lägenheter har därefter överklagats till högsta instans, Svea hovrätt.

Nu står det också klart att Fastigheterägarna GFR – som företräder ett stort antal privatvärdar i Göteborgsområdet – bestämt sig för att överklaga hyresnämndens beslut rörande hyran för två lägenheter i Gamlestaden.

Det rör sig om två stora 2:or på Ryttaregatan. Fastighetsägarna ville att hyran skulle höjas med 1,2 procent, men hyresnämnden beslöt istället att ökningen på 0,2 procent var rimlig. Detta beslut har alltså överklagats till Svea hovrätt.

Läs ocksåGranskning: De har makten över Skånes hyresgäster

Som Hem & Hyra har skrivit tidigare har hyresnivån för 56 lägenheter hittills prövats rättsligt i första instans – det vill säga en dryg promille av alla som ingår i jättetvisten.

Fakta: Detta har hänt

Det var i januari i år som hyresförhandlingarna havererade mellan värdarnas ombud Fastighetsägarna GFR och Hyresgästföreningen.

I februari valde Fastighetsägarna att vända sig till hyresnämnden med den jättelika mängden lägenheter.

Även i Kungsbacka har den privatägda hyresvärden Aranäs under våren lämnat förhandlingsbordet och i stället ansökt om prövning av hyresnivåerna i hyresnämnden.

Läs också Hakkors kvar på hyreshus i dagar - därför dröjde hyresvärden Brev till alla Västerstadens hyresgäster: ”Betala inte” Hyresgäst sägs upp efter Facebookinlägg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.