Annons

Fler hyreskrav i Fyrbodal

Fyrbodal Eidar och Munkbo är senast i raden av kommunala värdar i Fyrbodal att kräva höjd hyra för 2013. Det kan också bli dyrare att parkera bilen på flera håll.

Ökade kostnader för sophämtning och andra taxor, underhåll och löner. Skälen till att bostadsbolagen i Fyrbodal vill höja hyrorna nästa år liknar varandra. Inte heller kraven skiljer sig nämnvärt åt. Snittet för alla som hittills kommit in till regionens Hyresgästförening ligger på cirka 3 procent.

Sent på eftermiddagen kom ett pressmeddelande från Hyresgästföreningen att största bolaget i Fyrbodal, Eidar i Trollhättan, vill höja med 2,7 procent. Kravet gäller bostäder, garage, p-platser och lokaler.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mer än snittet och mest i Fyrbodal vill Munkbo ha. Bolaget kräver 3,9 procent mer för lägenheter med kallhyra och 4,2 procent för de med varmhyra. Det motsvarar 210 kronor mer för en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor per månad.
Munkbo vill dessutom höja hyran för lokaler, garage och parkeringsplatser med 2,5 procent. Förra året fick bolaget igenom en höjning på 4 procent för bilplatserna.
Hem & Hyra har inte lyckats nå bolagets vd, som befinner sig på tjänsteresa.

Sotenäsbostäder vill höja med 2,98 procent. För lägenheten som kostar 5 000 i dag blir hyran 149 kronor högre. Samma höjningskrav gäller även garage, carportar, motorvärmare och källarlokaler.
Bolaget har alltid klumpat ihop alla poster i sitt hyreskrav enligt vd Heléne Stranne.
– I ett första steg kommer vi överens om nivån och sedan kan vi göra en hyresfördelning och se hur mycket som ska gå till bostäder och så vidare. Det är inte 100 procent säkert att garage och carportar blir dyrare, säger hon.

Hyresgästföreningens förhandlare Petar Margitin ser inget konstigt i att bolagen ibland behöver höja hyran även för garage och p-platser.
– De för med sig en del driftskostnader och det är inte i sig oskäligt att höja hyran. Sedan kan bolagen begära hur mycket de vill, men det är ju inte säkert att de får igenom sitt krav, säger han.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

Förutom Sotenäsbostäder ansvarar Petar Margitin även för förhandlingarna hos Munkbo och Lysekilsbostäder, som aviserade ett hyreskrav på 3,8 procent nyligen. Han har hunnit sätta sig in i värdarnas kalkyler och underlag och inte hittat något som direkt sticker ut som ovanligt.
– Under förhandlingen kommer jag fråga vad bolagen gjorde av förra årets höjning och fokusera på vilka kostnader de har. Det går ju inte att driva ett bostadsbolag på luft och vatten, men höjningarna ska vara rimliga och välmotiverade, säger han. 

Bostadsbolag

Läs ocksåHöjda hyror i Stenungsund och på Orust

    Hyreskrav

 

Förhandlingsstart

Munkbo (Munkedal)

4,2 % (varmhyra) 3,9 % (kall).

 

5 december

Lysekilsbostäder

3,8 procent

 

29 november

Annons

Sotenäsbostäder

2,98 procent

 

28 november.

 

Strömstadsbyggen

 

 

 

 

Eidar (Trollhättan)

 

Rikssnittet + 0,5 procent

 

 

 

 

2,7 procent.

Annons

 

Datum ej klart.

 

 

 

 

28 november.

Vänersborgsbostäder

2,47 procent

 

3 december

Valbohem (Färgelanda)

Har inte angett krav

15 november.

 

 


Länktips: Läs Hem & Hyras femårsjämförelse kring hyrorna och om årets alla krav i Västra Götaland.

Läs också Avbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg Hyreshöjning på gång hos Willhem i Göteborg Tvist om höjda hyror i Kungälv

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.