HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fler trygga hem för äldre behövs

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Vi lever allt längre och vill ha ett självständigt och socialt liv så länge det går. Därför har trygghetsboendet blivit så populärt. Men i BohusÄlvsborg-Skaraborg finns det för få.
Foto: TT Nyhetsbyrån
13 av 38 kommuner i region BohusÄlvsborg-Skaraborg saknar trygghetsboenden. Det visar Hem & Hyras kartläggning.

Ett tryggt boende för pigga pensionärer med smak för socialt umgänge och aktiviteter. Så kan man beskriva de trygghetsboenden som under de senaste tio åren blivit ett populärt bostadsalternativ för en åldrande befolkning.

– Trygghetsboende passar för den som fortfarande klarar sig själv men som vill ha tillgång till viss service och social samvaro. Dessutom är trygghetslägenheterna anpassade för äldres behov. Det kan handla om kontakter som sitter högre upp på väggen, dörrar som är svängda åt rätt håll för att undvika fallolyckor, säger Sören Norgren i pensionärsorganisationen SPF Seniorerna.

Läs ocksåIngen trygghet och skyhög hyra – Sonja, 77, känner sig lurad

I BohusÄlvsborg-Skaraborg finns i dag drygt 108 100 personer som är 65 år eller äldre. Om tio år beräknas den åldersgruppen ha vuxit till drygt 198 800.

– Vi ser ett tydligt behov av fler trygghetsbostäder i hela landet, säger Sören Norgren.

För att kallas för ett trygghetsboende ska det finnas en åldersgräns för de som flyttar in. Ofta är den 70 år, men 65 förekommer också. Lägenheterna ska ha god tillgänglighet och det ska finnas utrymmen där husets grannar kan umgås. Dessutom ska boendet kontinuerligt bemannas med personal. Värdar eller värdinnor som erbjuder aktiviteter och social samvaro.

Läs ocksåPopulär hjälp till glesbygdskommuner upphörAllan Fogman klipper bandet vid invigningen av det nya seniorboendet i Kalix som kunnat skapas tack vare Statens bostadsomvandling.

Enligt Hem & Hyras kartläggning finns det i dag 1 876 bostäder i region BohusÄlvsborg-Skaraborg som uppfyller de här kriterierna. Mariestad tillhör de kommuner som inte har några trygghetsboenden alls.

– Men vi har flera seniorboenden med egen lunchrestaurang och närhet till hemtjänst. Och alla nya lägenheter som vårt kommunala bostadsbolag Mariehus bygger är trygga lägenheter med breda duschar och annan tillgänglighetsanpassning, säger kommunalrådet Johan Abrahamsson (M).

Ytterligare tolv av regionens 38 ­kommuner saknar trygghetsboenden. ­Flera av dem uppger dock att de har andra typer av äldreanpassade bostäder, som kategori­boenden och seniorboenden.

Läs ocksåVirserum får trygghetslägenheter i kooperativ förening

– I Stenstorp har vi byggt lägenheter i anslutning till vårdcentral, apotek, hemtjänst, fritidsverksamhet och matsal. Men vi har ingen egen värd eller vädinna och vi har heller inte satt någon åldersgräns för vilka som får flytta in, säger Hyresbostäder Falköpings vd Anders Johansson.

Samtidigt tycks efterfrågan på fler trygghetsbostäder vara stor. Tolv kommuner i region BohusÄlvsborg-Skaraborg räknar med att ha fler trygghetsbostäder om fem år. Borås har i dag 221 trygghetsbostäder och planerar för fler. Vård- och äldrenämndens mål är att Borås ska ha 230 stycken år 220 och 330 år 2025.

Läs också Trygghetsboende med partyrykte De stegar ihop för ökad grannglädje

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.