HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Trygghetsboende med partyrykte

Skövde Spänningen är olidlig. Vilket lag vinner dagens match? Det är dags för boulebatalj på trygghetsboendet Fältspaten i Skövde.

– Vi spelar boule för att det är så roligt. Men visst, det brukar bli en ganska rejäl fajt också, säger Roland Johansson, vars lag segrade just denna gång.

Roland är 77 år och har bott i Skövdebostäders trygghetsboende Fältspaten sedan huset stod färdigt år 2014. Tillsammans med ytterligare tre hyresgäster ingår han i husets aktivitetsgrupp.

Läs ocksåSälja eller inte sälja hyresrätter? - det är frågan för Skövdebostäder
Roland Johansson.

– Varje vecka har vi måndagskaffe i vår samlingslokal på bottenplanet. Då kommer det mellan 50 och 60 personer, säger Roland Johansson.

Andra aktiviteter är gympa i källargymmet, ölpub med musikunderhållning, matlagningskurser, bowling, utflykter och firande vid storhelger som jul, nyår, påsk och midsommar.

– Fältspaten kallas för partyhuset bland pensionärerna på stan. Här behöver man aldrig känna sig ensam, säger Roland.

Läs ocksåIngen trygghet och skyhög hyra – Sonja, 77, känner sig lurad

Gun Lindström, 80, håller med. Hon menar att de dagliga träffarna gör att grannarna har koll på varandra, på ett positivt sätt. Om någon som brukar dyka upp på måndagskaffet uteblir, tar man kontakt och frågar om allt är okej.

Gun Lindström.

– Det är en trygghet även för våra barn. Mina pojkar vet att vi alltid har varandra här och att de därför inte behöver oroa sig, säger Gun Lindström.

Fältspaten är ett av Skövdebostäders fyra trygghetsboenden. Det är populärt. Samtliga 78 lägenheter har varit uthyrda sedan start. Det krävs tiotals år i kö för att ha en chans. Detta trots att månadshyran för en etta på 46 kvadrat är cirka 5 500 kronor.

Läs ocksåStädbelöning till studenter gav lyckat resultat i Skövde

– Det är väl den enda nackdelen, att det kostar en hel del att bo här. Jag vet faktiskt ett par damer som flyttade härifrån för att få ner hyran, säger Roland Johansson.

LÄS MER:

13 av 38 kommuner i BohusÄlvsborg-Skaraborg saknar trygghetsboenden

Fakta: Värd eller värdinna krav på trygghetsboendet

• Boendet är till för dig som är 70+ (eller 65+), partner kan vara yngre.
• Det riktar sig till äldre som är för friska för äldreboende och söker mer social gemenskap i vardagen.
• Du hyr (eller köper privat) din bostad.
• Biståndsbeslut krävs ej.
• Boendet har gemenskapslokaler och en värd/värdinna finns på plats för att hjälpa till med aktiviteter.
• Investeringsstöd finns för både privata och kommunala byggen.

Läs också Mahmoud bröt armarna i fallet - hyresvärden erbjöd ersättning mot tystnadsplikt Tyst? Inte på Södra Ryds bibliotek

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.