Annons

Trygga hem lockar allt fler äldre

Norrbotten En allt äldre befolkning ställer nya krav på kommunerna. Redan nu finns drygt 1000 trygghetsbostäder. Men behovet kan öka.

Luleås kommunala ­bostadsbolag Lulebo, släppte 60 nybyggda lägenheter i det senaste trygghets­boendet. Senare samma dag fanns bara ett fåtal lägenheter kvar. Intresset för boendeformen, där den finns är stort. Och behovet är på vissa håll större än utbudet.
– Många lockas nog av trygghets­boendets sociala funktion och att fastigheterna normalt finns nära service, säger Åsa Schelin, expert inom boende- och bosociala frågor hos SABO.
– Boendeformens gemensamma utrymmen, motverkar isolering som många kan uppleva om en blir kvar i sin gamla bostad.

Sveriges befolkning blir allt äldre. Redan nu är ungefär en femtedel av svenskarna över 65 år. På vissa håll är siffran ännu högre. I södra Västerbotten och i delar av Tornedalen är
30–35 procent över 65 år. Boverket konstaterar att det är en rejäl utmaning för kommunerna.Karta över vilka kommuner i Norr- och Västerbotten som uppfyller- och inte uppfyller behoven av trygghetsboende.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Karta över vilka kommuner i Norr- och Västerbotten som uppfyller- och inte uppfyller behovet av trygghetsboende.
Karta över vilka kommuner i Norr- och Västerbotten som uppfyller- och inte uppfyller behovet av trygghetsboende. Grafik: TT Nyhetsbyrån

En befolkning som både blir ­äldre och många fler behöver en variation av ­boenden. Framför allt behövs så ­kallade mellanboenden; mellan till ­exempel ­villa och för en del ett boende med vård. Det är där trygghetsboenden ­passar in. I Norr- och Väster­botten har det i tolv kommuner byggts den ­typen av ­boenden. I några till är det på väg. Flera av kommunerna tror sig ha ­balans ­mellan tillgång och efterfrågan inom fem år.

Annons

Men efterfrågan kan öka. Det var den som fick Luleå kommun att ge Lulebo i uppdrag att bygga trygghetsboenden. Snart finns 325 boenden i Luleå, då ett byggs i Råneå.
– Vi såg tidigt att det var en stor efterfrågan på trygghetsboenden, säger Lulebos VD, Anna-Stina Nordmark Nilsson.
– Det har inneburit att vi byggt flera boenden nu. Och det har fungerat väldigt bra. Behovet är stort och kan fortsätta att växa.

Det senaste trygghetsboendet Lulebo byggt ligger på Bergnäset. Där blev det 120 lägenheter som är inflyttningsklara i år. Det innebär, med bygget i Råneå, snart 350 trygghetslägenheter. Men på andra håll är det inte kommunerna som tar initiativet. I Umeå är det privata värdar som har byggt.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”
Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.