HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Tio års köpoäng gav Rolf en lägenhet på trygghetsboende

Jämtland Livskamraten gick bort efter 56 år tillsammans. Det blev tomt och trist. Tills Rolf Fredriksson, 87, ­flyttade in på trygghetsboendet Skepparen på Norra kajen i Sundsvall.
Rolf Fredriksson, 87 år, i sin festhatt som matchar trygghetsboendet "Skepparen" i Sundsvall.
Foto: Åsa Eriksson
Rolf Fredriksson, 87, matchar trygghetsboendet "Skepparen" med sin hatt. Denna dag var det fest, liksom de flesta dagar, menar Rolf.

Det var tre år sedan ensamheten i lägenheten på Skönsmon byttes till ett aktivitetsspäckat liv på trygghetsboendet Skepparen.
– Jag hörde om bygget på kajen och det var många som ville dit. Mina poäng, en för varje dag i tio år, räckte för att få en plats, säger Rolf Fredriksson.

Och har man väl fått in en fot stannar man så länge det bara går, enligt Rolf.
– Den äldsta här fyller 97. Därför är det sällan det blir något ledigt. När det händer står det 20 i kö direkt.

Läs ocksåProstituerade sålde sex i lägenheten – hyresgästen får bo kvar

Rolfs etta på 47 kvadrat kostar drygt 7 700 i månaden.
Är det en rimlig hyra, tycker du?
– Klart att det finns de som har svårt att få det att gå ihop, men det är inget vanligt boende. Vi har gym, relax, chi gong och uppträdanden. Det är värt så mycket och man mår så gott. Idag är det hattparad, tipsrunda, ­trubadur och tårta. Men för de här hyresgästerna är det snudd på vardag.

Annons

– Ja, det är alltid nåt på gång. Det är viktigt att få bry sin hjärna. Jag brukar ha ”fredagsmys” med opera, jazz eller nåt andligt. Då kopplar vi upp You­tube på storskärm. Sen är det frågesport.
– Det här borde finnas i alla städer och kommuner, fastslår Rolf.

Annons
Läs ocksåNyfiken fönstertittare fick betala dyrt för gluttandet
Fakta: Trygghetsboende

→ För dig som är 70+ (eller 65+), partner kan vara yngre. Boendet riktar sig till äldre som är för friska för äldreboende och söker mer social gemenskap i vardagen. Du hyr (eller köper privat) din bostad. Biståndsbeslut krävs ej. Boendet har gemenskapslokaler och en värd finns på plats för att hjälpa till med aktiviteter. Investeringsstöd finns för både privata och kommunala byggen.

Fakta: Här finns det trygghetsboende i södra Norrland

Undersökningen baseras på Hem & Hyras enkät till Västernorrlands och Jämtlands kommuner och allmännyttor. Även dessa källor har använts: SCB: statistik, ”Demografins regionala utmaningar” SOU 2015:101, Boverkets ”Bostadsmarknadsenkät 2019” och ”Stöd till bostäder för äldre” (8 maj 2019), Länsstyrelsens ”Läget i länet” för 2016 och 2017 samt ”Bostadsmarknaden i Jämtlands län” (2018) och bostadsmarknadsanalyser för Västernorrland och Jämtland (2019).

Kommun Antal invånare 70+ Tryggh.lgh Planerar bygga Lediga
Bräcke 1 311 nej 17  –
Härjedalen 2 147 nej nej  –
Härnösand 4 787 20 nej nej
Kramfors 3 827 nej nej  –
Krokom 2 288 nej vet ej  –
Sundsvall 15 757 159 ja nej
Ragunda 1 147 nej vet ej  –
Sollefteå 4 012 244 ja ja
Strömsund 2 537 nej vet ej  –
Timrå 3 025 nej nej  –
Åre 1 412 38 nej nej
Östersund 9 800 106 kanske nej
Örnsköldsvik 9 992 148 15-20 nej
Ånge 1 868 nej 40  –
Berg 1 484 nej nej  –

Fotnot: Uppgifterna gällande lediga lägenheter är inhämtade under juni månad. Lägenheter på Stallmästaren i Östersund, som tas upp i huvudartikeln, var vid den tidpunkten inte bokningsbara. Statistik över invånare från 70 år och uppåt (70+) är från 31 dec 2018 (SCB).

Läs också Otäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan" Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Skenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.