Annons

Trygghetsboendet passade perfekt för makarna Fingal

Norrbotten Barnen flyttade ut. Snöskottningen var inte kul längre. Då lämnade Hans och Gun Fingal sin villa. Och bor i stället i ett trygghetsboende.
Porträtt på Hans Fingal som flyttade in i ett trygghetsboende med sin fru när de ledsnade på att skotta snö utanför villan.
Foto: Göran Lindh
Hans Fingal njuter av vårvintersolen på den stora balkongen. Inglasningen gör att det går att vara ute en längre tid under året.

Det är en tvåa på 59 kvadrat de bor i, Hans och Gun Fingal. Den har öppen planlösning, tröskelfri och fin standard. Balkongen är rejäl och vårvintersolens strålar värmer genom inglasningen.
– Vi bodde i en ganska stor villa. Bara en bit bort här på Mjölkudden, säger Hans Fingal och pekar mot villorna i stadsdelen.
– Men det började bli ganska jobbigt att underhålla, skotta, klippa gräs och allt sådant.

Ungefär samtidigt kände paret att bilen inte var så viktig längre. Dessutom höll trygghetsboende på Mjölkudden på att byggas. Huset överläts till en av sönerna och sedan var det bara att vänta på inflyttningen. I juli 2017 överlämnades nyckeln. Beslutet att flytta in där har aldrig ångrats.
– Lägenheterna är välplanerade och lätta att sköta. Men framför allt är det den sociala biten, säger Hans Fingal.
– Vi har fått många nya vänner och vi hittar på aktiviteter varje vecka.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Samma sommar som paret flyttade in, var Hans Fingal med och startade en boulegrupp. Senare har det blivit en bastugrupp också. Någon kväll kan det vara gemensam pizzamiddag. Våffeldagen firades gemensamt.
– Över huvud taget är den sociala biten jättebra. Utan att tänka på det håller vi koll på varandra och det känns tryggt.

En annan stor fördel, menar Hans Fingal, är fastighetens läge. Utanför går tre busslinjer, åt ena hållet mot centrum och andra hållet till stormarknadsområdet. Intill finns en restaurang, apotek, vårdcentral och livsmedelsbutik.
– Det är faktiskt helt perfekt, konstaterar Hans Fingal.

Annons
Fakta: Trygghetsboenden

→ Trygghetsboende nämndes första gången 2008. Tanken är att det ska vara ett boende för de som inte känner sig trygga ensamma i en egen bostad, men klarar vardagen på egen hand. Trygghetsboenden är då fortfarande en egen bostad, men det finns gemenskapsutrymmen och ofta värdar/värdinnor på vardagarna. Kort och gott ett boende med stora sociala inslag.

Läs också Hyresvärden betalade inte elräkningar – Gabriel fick duscha i kallvatten Katastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål" Kvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet Efter Hem & Hyras granskning: Regeringen skärper regler för äldre hissar Jonas blev knivskuren i trapphuset – grannen bor kvar ett halvår senare: "Får panikångest"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.