HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fler tvättar för egen maskin

Örebro Fler och fler hyresgäster väljer att ha en egen tvättmaskin i lägenheten. Hos Öbo är ökningen tydligast. På bara ett par år - en ökning i med 500 procent.

I nybyggt är den en självklarhet. För småbarnsfamiljer en våt dröm: en egen tvättmaskin i lägenheten. Hos flera bostadsbolag i Värmlands och Örebro län, ser man en ökning av hur många som väljer att sätta in tvättmaskin i lägenheten.

Bara Örebrobostäder sätter under ett år in cirka 500 tvättmaskiner hos sina hyresgäster. För bara några år sedan satte de in runt 100 per år. Ökningen kom när Öbo gjorde två förändringar samtidigt: Dels införde man tvättmaskin som tillval och dels infördes betaltvättstugor i de största bostadsområdena.

Läs ocksåPrischocken: 2 000 kronor i månaden för öppen spis - kräver tillbaka 32 000 kronorEldstad och pengar.

Hos hyresgästerna Anna Jennebo och Abdikarim Ali i Vivalla hänger det tvätt på tork i köket och i badrummet. De ser fördelar både med att ha egen tvättmaskin och med gemensam tvättstuga.

– Det bor många unga här och det är svårt att ha råd med en egen tvättmaskin när det redan är svårt med hyra, el och mat. Men när man får familj är det bra med egen tvättmaskin, säger Abdikarim.

Partnern Anna Jennebo fyller i:

Läs ocksåSå blev lagen om den tillvalda diskmaskinen en ren flopp

– Vi tvättar flera gånger om dagen. Vi är fyra vuxna, ett barn och en hund som bor i en trea. Det blir mycket tvätt. Min mamma och hennes partner bor här tillfälligt eftersom de söker bostad. Nu har vi bestämt att vi ska börja tvätta lakan i den gemensamma tvättstugan eftersom det blir så mycket tvätt och luften blir dålig när den torkar inomhus.

Torkskåpet som står i hörnet av badrummet använder de enbart som förvaringsutrymme. Elen är för dyr för att torka i torkskåp, tycker Anna som skaffat sin maskin begagnad på egen hand.

Eftersom många gör precis som Anna Jennebo och köper tvättmaskin själva, vet få bolag hur många tvättmaskiner som finns instalerade. För även om de flesta bolag märker en ökad efterfrågan, skiljer det sig sedan mellan vad de erbjuder.

Läs ocksåSveriges dyraste diskmaskin? – Kanske finns den i GullspångPå tio år kan en diskmaskin kosta 30 000 kronor hos Gullspångsbostäder. "Priset beror på vilket ingrepp vi behöver göra", säger vd:n Magnus Persson.

Vissa bolag, till exempel Öbor, erbjuder tvättmaskin som tillval – det vill säga att den betalas via hyran, tillhör lägenheten och att du får en ny när den går sönder. Hos andra kan du köpa tvättmaskin via bostadsbolaget, som du sedan tar med dig när du flyttar.

Via ytterligare några, som till exempel KBAB i Karlstad, kan du inte köpa tvättmaskin alls.

Kumla bostäder erbjöd tidigare sina hyresgäster att köpa tvättmaskinen via dem. Men efterfrågan blev så stor och därmed tidskrävande att de fick sluta.

Bolag Erbjuder ni tvättmaskin? Märker ni en ökad efterfrågan?
Laxå hem Nej Nej
Hällefors bostads Ja Ja
Kumla bostäder Nej Ja
Öbo Ja Ja
Norabostäder Vid efterfrågan Nej
Filipstadsbostäder Ja Nej
Sunnebostads Nej Ja
KBAB Nej Vet inte
Kristinehamnsbostäder Ibland Ja
Hammarö bostads Nej En liten ökning
Läs också Isabella betalade tusentals kronor för trasig tvättmaskin: ”Man har inget val” Kostsamma tillval i lägenheten – se upp för fällorna

Fler tvättar för egen maskin

Dalarna Tvättmaskin i egna lägenheten är för många rena drömmen. Men förutsättningarna varierar kraftigt beroende på var du bor. Likaså intresset.
Anna Jennebo och Abdikarim Ali tvättar flera gånger om dagen. Foto: Anna Rytterbrant

En rundringning som Hem & Hyra gjort till några av de större bostadsbolagen i Dalarna och Gävleborg visar att det finns många olika lösningar på tvättfrågan. Något som bekräftas av en motsvarande genomgång i Örebro och Värmland.

Hyresgästerna Anna Jennebo och Abdikarim ser fördelar med både egen tvättmaskin och gemensam tvättstuga.

Läs ocksåElpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – "åkte på en riktig smäll i januari"Inger slipper kallhyra

– När man har familj är det bra med egen tvättmaskin i lägenheten, säger Abdikarim.

För tillfället bor det fyra vuxna, ett barn och en hund i parets trerummare.

– Vi tvättar flera gånger om dagen. Men lakan har vi börjat tvätta i tvättstugan eftersom det blir så dålig luft i lägenheten med mycket tvätt som torkar inomhus, säger Anna.

Läs också"Väldigt bra för pengarna" – supervärden tvingas flytta efter svartuthyrning

I Dalarna verkar det vara ovanligt med tvättmaskin som tillval. Men hos exempelvis Tunabyggen i Borlänge och Morastrand går det att få anslutningen inkopplad för köp av egna vitvaror.

– Intresset för att ha egen tvättmaskin har ökat sett över en längre tidsperiod. Däremot har vi ingen större efterfrågan på att få själva maskinen som tillval, säger Pernilla Bergkvist hos Tunabyggen.

Där får hyresgästerna antingen betala inkopplingen som en engångskostnad eller, om det krävs ombyggnad, som tillval under en begränsad period.

Läs också1 700 kronor i böter – för kvarglömd tvätt

Hos Morastrand poängsätts installationen inom ramen för den så kallade systematiska hyressättningen. Det innebär att det blir något högre hyra på lägenheter där det bara är att koppla in egen tvättmaskin.

– Framför allt är det småbarnsfamiljerna som uppskattar den här möjligheten, säger Jan Djos och får medhåll av de övriga som Hem & Hyra pratat med.

I Söderhamn kan alla som bor hos kommunala Faxeholmen välja tvättmaskin som tillval där det är tekniskt möjligt. Något som uppåt 400 hyresgäster tackat ja till.

– Intresset har ökat mycket de senaste två åren, säger Rose-Marie Johansson.

Samma förutsättningar gäller hos Gavlegårdarna med drygt 15 000 lägenheter i Gävle. Men där är inte intresset lika stort.

– Vi levererar bara 70-80 tvättmaskiner per år som tillval. Däremot ser vi en markant ökning när det gäller beställda installationer av egna tvättmaskiner, säger Louise Gauffin.

Sandvikenhus upphörde med tvättmaskin som tillval 2012.

– Det blev svårt med de nya elreglerna, konstaterar Jenny Glumoff.

Fakta: Tvättalternativ

Bostadsföretag Kan erbjuda egen tvättmaskin Efterfrågan
Faxeholmen, Söderhamn Ja Stor ökning
Gavlegårdarna, Gävle Ja Oförändrat lågt
Sandvikenhus Nej, men standard i några  nya Stor efterfrågan
Tunabyggen, Borlänge Nej, men inkopplad anslutning Ökad efterfrågan
Kopparstaden, Falun Nej Vet inte
Morastrand Nej, men inkopplad anslutning Ökad efterfrågan
Örebrobostäder Ja Stor ökning
Karlstads Bostads Nej Vet inte
Läs också Bråk om tvättid urartade - kvinna anföll med sax Överfall i tvättstuga – trostjuv slog hyresgäst med hammare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.